Hungarikum – A klasszikus magyar szablyavívás hagyománya

A Hungarikumok Gyűjteményébe, a sport szakkategóriába 2020-ban került a klasszikus magyar szablyavívás hagyománya. A szablya az egyik legősibb fegyverünk, ami a magyarság jelképévé is vált, hiszen ezt már a honfoglaló magyarok is használták. „Használata a magyar szablyavívás a végvári vitézektől kezdve a bajvívókon és huszárokon keresztül egészen a modernkori katona vívómesterekig és ebből kialakuló sportvívókig, méltán a fegyver hírnevéhez egyedülálló volt a világon” – írja a hungarikum.hu.

Mi is az a szablya?

A szablya ívelt pengéjű fegyver. Minőségét a görbülete, tömege, súlypontja és a penge minősége, valamint a markolat tengelye határozta meg. Javarészt lovassági harcban használták.

A magyar szablyavívás története

A magyar szablyavívás már a honfoglalás kora óta jelen van a Kárpát-medencében.

Részletes történelmi áttekintés: http://www.magyarszablyazala.hu/szablyavivas.html

Hagyományőrzés az Erzsébet-táborokban

Az Erzsébet Táborok összrendszerének programpalettája megadott tematika mentén, az öt alappillér szerint szerveződik. Ilyen például a hagyományőrzés is. Fontos, hogy a táborozók megismerjék hazánk ősi hagyományait, népi művészetét. A magyar hagyományok szellemiségében alkossanak és vegyenek részt kulturális programokon, valamint a régmúlt sportjait kipróbálhassák, a hagyományos harcászati módokat testközelből szemlélhessék. Az egyik ilyen program a balatoni ottalvós táborokban a hagyományos magyar szablyavívás is, amely egy különleges csapatösszekovácsoló program. A foglalkozás során a szablyavívás történelmével ismerkedhetnek a gyerekek, valamint a szablyaforgatás alapjait is elsajátíthatják, majd csapatokba rendeződve összemértethetik tudásukat, speciális, biztonságos szablyákkal.

Tartalom forrása:

http://www.magyarszablya.hu/szablyarol.html#

http://www.hungarikum.hu/hu/content/klasszikus-magyar-szablyav%C3%ADv%C3%A1s-hagyom%C3%A1nya-0

http://www.magyarszablyazala.hu/szablyavivas.html