Hungarikum – Magyar akác és akácméz

2014 óta hungarikumaink közé sorolható a magyar akác és az akácméz. Az akác, tájaink elsivatagosodásának kezelésében hasznos növény, hiszen talajmegkötő hatása fontos szerepet játszik a mozgó homok megkötése során. Illatos virágának aranyló méze pedig páratlan hazai kincs, kiváló minősége okán számos országba importáljuk.

Magyar akác

A magyar vagy fehér akác, nevével ellentétben eredetileg nem Magyarországról, hanem az Egyesült Államokból származik, a 18. század elején telepítették be hazánkba. Elsőként 1710-ben Erdődy gróf pozsonyi kertjébe ültettek belőle. Hamar felfedezték, hogy fásítási célra igen alkalmas növény, az Alföld homokos, száraz területeinek megszilárdítására több próbálkozás után, végül az akác bizonyult a legmegfelelőbbnek. Ma erdős területeinknek 24%-át akácos teszi ki. Ezen túl gyorsan fejlődő, jó minőségű faanyagot biztosító növény, virágzata gyógynövényként is használatos, méze kiváló, nem hiába a mondás, miszerint „hasznos minden porcikája”.

Az akác virága köhögéscsillapításra és gyomorbántalmakra egyaránt javalott, amit szárítva, teafűként használnak.

Akácméz

A méhészet és a méz jóval a honfoglalás kora előtt ismert tevékenység volt hazánk területén, és a történészek, valamint nyelvészek szerint honfoglaló magyarok is foglalkoztak vele. Erre utalnak a méh és a méz szavaink, illetve akkori helységneveink is, mint például Méhes, Mézadó, Födémes.
A méz sokáig az egyetlen édesítőszerünk volt, de a viasz a világítás elengedhetetlen eszközének is számított.

Az akácméz világos színű, illatos és lágy. Cukortaralma magas, ezért a kristályosodási folyamatok nehezebben mennek végbe rajta, így folyékonysága évekig garantált, virágport csak csekély mennyiségben tartalmaz. A méz jótékony hatásai is évezredek óta ismertek, immunerősítő, antiszeptikus hatású, vitaminokban és ásványianyagokban gazdag tápanyag.

A magyar akácmézet fájával egy évben, 2014-ben nyilvánították hungarikumnak. Ennek oka nem csak az akác különleges ízvilágában és a fent említett jó minőségében rejlik, hanem abban, hogy hazánk mind gazdaságilag mind történelmileg előkelő helyet foglal el a világ méztermelői között. Az Európai Unió mézkereskedelmének 40%-át mi szolgáltatjuk, ebből 15-20% akácmézből származik.

Tartalom forrása: https://hungarikum.kormany.hu/download/2/a8/d0000/10%20Magyar%20ak%C3%A1c_FIN.pdf

https://hungarikum.kormany.hu/download/3/a8/d0000/11%20Magyar%20ak%C3%A1cm%C3%A9z_FIN.pdf


Képek forrása: pixabay.com