HUNGARIKUM – ALFÖLDI KAMILLAVIRÁGZAT

HUNGARIKUM – ALFÖLDI KAMILLAVIRÁGZAT

A kamilla, orvosiszékfű már a népi gyógyászatban is kiemelkedő szerepet töltött be. Magyarországon az első írásos említés a növény gyógyhatásairól, már a 16. században olvasható volt Meliusz Juhász Péter debreceni professzor Herbárium című könyvében. Az alföldi kamillavirágzatot 2015-ben sorolták a Hungarikumok közé.

Az Alföldön termett kamilla kiemelkedő minőségű, a sziki területen termett kamillát kézzel szedik. Begyűjtése egy kamillafésű segítségével történik. Az alföldi kamillavirágzat különlegessége abban rejlik, hogy a hatóanyag tartalma a legmagasabb a világon. Magyarország kétharmadrészén található kamilla, de kimagasló minőségben a Hortobágyon és az alatta, valamint felette lévő területeken van jelen, összesen 9 megyében.

GYÓGYHATÁSA, FELHASZNÁLÁSA

A kamillának számos gyógyhatása ismert különböző formában felhasználva. Teaként fogyasztva tisztítja a légutakat. Ugyanakkor tartalmaz gyulladásgátló és nyugtató anyagokat, így például gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, gyomor-, bél-, hólyag- és epezavaroknál, valamint sebkezelésre, arc- és hajápolásra is javallott.

A gyógyászatban széles körű felhasználása mellett kozmetikumok alapanyagaként is rendkívül sokoldalúan építhetünk a kamilla illóolajaára.

MI, MAGYAROK – Gondos édesanyák mindenható csodaszere – Alföldi kamillavirágzat

Tartalom forrása: http://www.hungarikum.hu/hu/alf%C3%B6ldi-kamillavir%C3%A1gzat

https://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_sz%C3%A9kf%C5%B1

Képek forrása: pixabay.com