HUNGARIKUM – „BÉRES CSEPP” ÉS A „BÉRES CSEPP EXTRA”

HUNGARIKUM – „BÉRES CSEPP” ÉS A „BÉRES CSEPP EXTRA”

A Béres Csepp és a Béres Csepp Extra 2013 óta tartozik a Hungarikumokhoz, egészségmegőrzést segítő készítményként ismert.

A hungarikum készítője, Béres József 1920. február 7-én született Záhonyban. 1972-ben alkotta meg az ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag Béres Cseppeket. 1978-ban gyógyhatású készítménnyé nyilvánították, majd az ezredforduló környékén gyógyszernek minősítették.

Béres József életéről és találmányáról számos könyv íródott, színházi előadásokban feldolgozták történetét, valamint sorozat és film is készült munkásságáról:

CSEPPBEN AZ ÉLET – SOROZAT

A sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József életútját és a „Béres Cseppek” alkotói folyamatát.

A port.hu ajánlójában az alábbiakat olvashatjuk:

„A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. Miközben a film érzelmekben gazdag jelentekben követi a Béres Csepp megszületésének érdekfeszítő, pergő eseményeit, a kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát, objektív látleletet is nyújt a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, a (nem)működő szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról és intrikákról. Napjainkban különösen fontos és aktuális, hogy felelevenítsük Béres József elkötelezettségét, és azt a morális értékrendet, melyet ránk hagyott.” (Forrás: port.hu)

M5 ajánló videója

A FELTALÁLÓ – FILM

A port.hu ajánlójában az alábbiakat olvashatjuk:

„Gyöngyössy Bence életrajzi drámája dinamikus képsorokban mutatja Dr. Béres József drámai sorsát, a hatalommal vívott küzdelmét a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Érzelmekben gazdag, izgalmas jelenetekben követi nyomon a Béres Csepp születésének történetét és a kutató folyamatos harcát, s ezen keresztül objektív látleletet is nyújt a hatvanas–hetvenes évek Magyarországáról.” (Forrás: port.hu)

Tartalom forrása: http://www.hungarikum.hu/hu/b%C3%A9res-csepp-%C3%A9s-b%C3%A9res-csepp-extra

https://hungarikum.kormany.hu/download/8/a8/d0000/14%20B%C3%A9res%20csepp_FIN.pdf

https://port.hu/adatlap/film/mozi/a-feltalalo-a-feltalalo/movie-212276

https://port.hu/adatlap/film/tv/cseppben-az-elet-cseppben-az-elet/movie-209434

https://cultura.hu/psziche/id-beres-jozsef-100-eve-szuletett/

Kép forrása:

http://www.hungarikum.hu/sites/default/files/berescsepp-hungarikum-1.jpg