Hungarikum – Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat

Hazánk termálvizekben gazdag területen fekszik, országunkban közel 150 melegvizes gyógyfürdő található. Legismertebb közülük a hévízi, mely különlegessége, hogy tőzegmedrű forrástó. 1772-ben először Festetics György építtetett fürdőhelyet a településen. 2015 óta bejegyzett hungarikum.

A Hévízi Gyógytó a Föld legnagyobb olyan tőzegmedrű termálvízzel rendelkező tava, ami biológiailag máig is aktív. 46 350 m2  a vízfelszíne, és egy 60 hektár területű véderdő veszi körül, ami megóvja a víz melegét. Hőmérsékletét tekintve átlagosan 37-38 fokos a nyári időszakban, télen pedig 22-23 fokig hűl. Melegen tartásában még a felszínén található növényzet és a hűvösebb időszakban a körülötte megjelenő pára is segíti.

Gyógyító ereje a több tízezer éves, 38 méterről feltörő ásványianyagokban gazdag karsztvizének és folyamatos áramlásának köszönhető, ami masszírozó élményt nyújt a fürdőzőknek. A tó vize kedvez a reumatikus, ízületi, izom és ínszalag bántalmakban szenvedőknek, illetve a műtétekből gyógyulóknak. Balneológiai központjában a gyógyvizes kúrákon túl, súly és iszappakolásos kezeléseket is igényben lehet venni.

A Hévízi Gyógytó világszerte ismert és elismert fürdőhely, évente mintegy egymillióan mártóznak meg benne, gyógyító ereje számtalan embernek nyújtott enyhülést az évszázadok során, joggal érdemelte ki a „kiemelkedő nemzeti érték” címet.


Tartalom forrása: https://hungarikum.kormany.hu/download/3/47/01000/Hevizgyogyfurdo_javaslat_Hungarikum_HGY_FIN.pdf

Képek forrása: pixabay.com