Hungarikum – Zsolnay porcelán és kerámia

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra története 1853-ban indult, a kezdeti nehézségek után a töretlen siker napjainkig is kitart. A Zsolnay porcelán és kerámia 2014-ben került a Hungarikumok Gyűjteményébe.

„Misztikum lengi körül a Zsolnay márkanevet, pedig a titok nem titok. Egyszerűen csak 165 éves tradíciót, egyedi gyártástechnológiákat, innovatív kezdeményezéseket, művészi érzéket, kifinomult szaktudást, kiváló minőséget, utánozhatatlan gondosságot, örök értéket jelent. Mindez együttesen egy varázslatos, megismételhetetlen világot teremt, amelyet az egész világ ismer és elismer” – írja a zsolnay.hu.

A Zsolnay gyárban mindig az adott kornak, korszaknak megfelelő stílusú porcelánok készülnek, folyton valami újat mutatva. Ezáltal a rendszeres megújulás jellemzi a Zsolnayt ami a máztechnikára, a formára és a díszítésre egyaránt vonatkozik.

Zsolnay porcelánnal nemcsak dísztárgyként, étkészletként találkozhatunk, hanem épületek ékes díszeként is, a pirogránit épületkerámiák által.

A Zsolnay gyár kalandos történetéről és a különleges technológiákról a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. honlapján olvashatunk:

ZSOLNAY GYÁR TÖRTÉNETE

TECHNOLÓGIA

Korábbi cikkünkben pedig a Zsolnay „hazájáról” Pécsről is találunk további érdekességeket:

Ajánló – Ismerjük meg hazánkat: Pécs

2020.08.03.

Az ország déli részén barangolva számtalan izgalmas látnivalóval, természeti jelenséggel és kulturális programmal találkozhatunk. Baranya megye székhelye és a Dunántúl legnagyobb városa Pécs, a visszatérőknek is mindig tartogat új meglepetéseket. A város 2010-ben elnyerte az Év Kulturális Fővárosa címet, ami nem meglepő, hiszen a történelem során már korán művészeti, tudományos és kulturális központtá vált, Magyarország első egyetemét is itt alapították 1367-ben.

A belváros sétálóutcáin gyönyörű épületekkel találkozhatunk, turisztikai célpontjaink közül nem maradhat ki a székesegyház és Jakováli Hasszán pasa dzsámija és minaret sem.

Ha kirándulást tervezünk a környéken, a Malomvölgyi tó és parkerdő 380 hektárnyi, különleges növényekkel, tavakkal és kilátókkal tarkított erdős területe remek választás lehet, akár kisgyermekkel, akár nagyobb társasággal vágunk neki a túrának.

Kép forrása: pixabay.com

Tartalom forrása:

http://www.hungarikum.hu/hu/zsolnay-porcel%C3%A1n-%C3%A9s-ker%C3%A1mia

http://www.zsolnay.hu/