HURRÁ VAKÁCIÓ!

HURRÁ VAKÁCIÓ!


Ó – IÓ – CIÓ – ÁCIÓ – KÁCIÓ – AKÁCIÓ – VAKÁCIÓ

A visszaszámlálás véget ért, a vakáció elkezdődött.

Elérkezett a nyári szünet ideje, amit gyerek, szülő és pedagógus is oly nagyon, oly régóta várt – a mostani, pandémiás helyzetben talán még sokkal jobban, mint a járványhelyzet nélküli, normál tanrendű tanévekben.

A kényszerű otthonmaradás, bezártság időszakában még erősebben vágyott mindenki a szabadságra, még jobban várta mindenki a kötöttségek végét.

Most, hogy a tanulókra „rászakadt” a nagy szabadság, sokan fellélegeznek, sok család viszont újabb kihívásokkal szembesül. Hiszen felmerül a kérdés, hol, hogyan és mivel töltse a gyermek a nyarat?

Elsősorban PIHENÉSSEL.

Ismert, hogy a sportban az edzők nagy hangsúlyt fektetnek a pihenésre, a regenerálódásra is, mert tudják, hogy csak így lehet teljesíteni, még jobb eredményeket elérni.

Ugyanez érvényes a tanulásban is. A tanulók is telítődnek – nem csak fizikailag fáradnak el –, a megszerzett információknak raktározódniuk kell, le kell vezetni a feszültséget, „ki kell engedni a gőzt”.

A pihenés lehet bármi, ami a gyerekeknek jólesik, amit szívesen csinálnak. Nem feltétlenül drága, távoli helyeken történő nyaralásra kell gondolni.

A vakáció otthon is lehet érdekes, izgalmas. A lényeg, hogy olyan tevékenységeket is végezzenek a gyerekek, olyan dolgokkal is foglalkozzanak, amik évközben elmaradtak vagy éppen most van lehetőségünk rá.

  • Olvassunk közösen, hangosan felolvasva egy-egy mesét vagy fejezetet a kedvenc könyvből. Itt az idő, hogy anya vagy apa gyerekkori kedvenc pöttyös könyve vagy indiános története is előkerülhessen.
  • A gyűjtés figyelemre, kitartásra nevel. Az összegyűjtött tárgyakból pedig alkotni is lehet.

A cseresznyemagokból magkép, a jégkrémes pálcikákból akár kirakós játék is készülhet. A nyaraláson vagy a túrázás közben összegyűjtött kavicsok jól mutatnak egy befőttes üvegben, a nyári képeslapokat pedig jó lesz nézegetni a borongós őszi és téli estéken.

  • A megszokott dolgok is máshogy hatnak, ha kicsit másként vagy máshol végezzük.

Rajzolni, gyurmázni, olvasni lehet az erkélyen, az udvaron vagy a kertben egy nagy fa alatt is.

  • A piaci bevásárlás is lehet különleges élmény, ha a gyerekek egy színt kiválasztva dönthetik el, hogy milyen színű zöldségből, gyümölcsből készüljön az ebéd.
  • A közös sütés-főzés-befőzés igazán különleges és boldog lesz, ha esetleg a nagymamával közösen lehet végezni.
  • A barátokkal vagy a szomszéd gyerekekkel most sokkal több időt lehet együtt tölteni.

A közös bandázásokat ráadásul felváltva, egyik nap az egyik családnál, másik nap a másik családnál is lehet tartani.

Az ilyen és ezekhez hasonló aktív pihenés közben játszva tanulnak is a gyerekek. Ez a tanulás azonban más, mint az iskolai, kötelező tananyag. Mert így megtapasztalva, kipróbálva, megkóstolva megértik és magukba szívják az új ismereteket a kicsik és a nagyok egyaránt.

Bárhol is töltik a gyerekek a nyári szünetet, a legfontosabb, hogy jókedvvel teljenek a napjaik és élményekkel gazdagodjanak. Hiszen a nyári hónapok oly hamar elillannak és a szünidei emlékekből merítenek erőt ők is a dolgos hétköznapokban.

Mert a vakációban a legjobb: futkározni, ugrándozni, szökdécselni, pancsolni, úszni, fröcskölni, pocsolyába ugrálni, homokvárat építeni, maszatosnak lenni, fára mászni, biciklizni, kirándulni, kempingezni, bogarakat gyűjteni, szörpöt szürcsölni, fagyit nyalni, barátkozni, játszani, táncolni, olvasni, elmerengeni, ellazulni, elaludni, a nagyi meséjét hallgatni, a papával horgászni menni, anya karjaiba bújni, apával beszélgetni, a tesót csiklandozni és együtt nevetni, a családdal nyaralni menni, örülni, feltöltődni!

 

Tartalom forrása: https://eletszepitok.hu/vakacio-hasznos-tevekenysegek-gyerekeknek/
https://www.mindenmegtanulhato.hu/mire-valo-a-nyari-szunet/
Képek forrása: www.pixabay.com