HÚSVÉTVÁRÁS, NEM CSAK HÚSVÉTI PROGRAMOKKAL

2018. március 23. és 25. között a Zánkai Erzsébet-tábor ismét egy különleges családi hétvégének adott otthont: a gyermekek szüleikkel, nagyszüleikkel, testvéreikkel együtt élhették át a tavaszköszöntő és húsvéti hagyományokat felvonultató tábori programokat.

A kormányzati támogatással megvalósuló Családi Erzsébet-tábor március 23-25. között volt a Zánkai Erzsébet-táborban. A hétvége során számos izgalmas program várt a kicsikre és a nagyokra, és a szülők, nagyszülők is feltöltődhettek a családi táborban. „Ez a szívbéli, szeretetteljes fogadtatás, amivel találkoztunk, amikor megérkeztünk, teljesen elsimította testemet, lelkemet” – mesélte Fetter Andrea, aki Eger mellől érkezett családjával.

A gyerekeknek az ugrálóvár, a csúszda, a falmászás és a hoverboard volt a kedvencük, mesélte Mériné Kajos Zsuzsanna, aki hozzátette: „A csocsót azt élvezik rettenetesen. Mindent, amit közösen lehet apával, mert most van idő apával játszani.” Azonban nem csak a gyerekek élvezték a programokat: „Nagyon sok lehetőség van itt, mindenki megtalálja a számításait” – mesélte egy anyuka, Allen Tímea. A nagyszülők sem unatkoztak, a 67 éves Torma Istvántól megtudtuk, hogy ő például pingpongozott.

Az első nap megkoronázásaképp a Comet-díjas Pápai Jocit köszönthették a családok a színpadon. A koncerten az Origo című szám is felcsendült, amely 2017-ben az év dala lett. A Családi Erzsébet-tábor résztvevőinek is „hallhatóan” ez volt az egyik kedvence, együtt énekelték az előadóval. A fergeteges hangulatot mi sem bizonyította jobban: nem csak a gyermekek táncolták végig a számokat, néhány felnőtt is felment a színpadra.

Szombatra is volt bőven meglepetés. A mozidélutánon az Énekelj! című animációs filmet nézhették meg a családok, amely mellé természetesen popcorn is járt. Az állati énekversenyről szóló történet után Oláh Gergővel találkozhattak a táborban részt vevők, aki a vetített mese kapcsán többek között saját tehetségkutatóbeli élményeiről mesélt az érdeklődőknek. Néhány dal is felcsendült a beszélgetés közben, sőt, egy koreográfiát is tanított a lelkes közönségnek az énekes, amit aztán együtt táncoltak el a színpadon. A közönségtalálkozó végén pedig természetesen a szelfik sem maradhattak el.

A családi hétvégén a tavaszköszöntő és a húsvéti hagyományok is középpontba kerültek: az ünnepkörhöz kapcsolódóan a húsvéti tojás készítésének különféle hagyományos eljárásaival ismerkedhettek meg a táborozók, de húsvéti mézeskalács formák, papír nyuszik is készültek a kézműves foglalkozásokon. A sok-sok nyuszis alkotáshoz valódi tapsifülesek is ihletet adtak: a kisállat-simogatóban nyulak és bárányok is voltak.

A szeles idő sem szegte kedvét a családoknak: közös néptánc- és népdal-tanulás után énekszó kíséretében levitték a telet, böjtöt, betegséget jelképező, menyecskének öltöztetett kiszebábut a Csorsza-patakhoz, ahol szétszedték és a vízbe dobták azt. Ezután feldíszített villőággal tértek vissza a Főtérre – ezzel is jelképesen meghirdetve tavaszt –, ahol különböző népi játékok és locsolkodás zárta a hagyományőrző programot.

Természetesen ezen a hétvégén se maradhattak el a sportos és játékok programok, de a játékterem is nagyon népszerű volt. Ezen felül Kárpát-medencei népi táncokkal ismerkedhettek meg a családok, valamint csillaglesen és a kiránduláson is részt vehettek a több mint 100 hektáros tábor területén.

2018-ban az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a Családi Erzsébet-táborban való részvétel kapcsán a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal, a Katolikus Karitásszal, a Magyar Református Szeretetszolgálattal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal működött együtt.

További képek a Facebook oldalunkon.