ISMERJÜK MEG HAZÁNKAT! – HUNGARIKUMOK

ISMERJÜK MEG HAZÁNKAT! – HUNGARIKUMOK

A „hungarikum” egy gyűjtőfogalom, ami a magyarság valamely kiemelkedő különlegessége. 2012 óta a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvénynek köszönhetően jogi keretek között azonosíthatóak a hungarikumok. A Hungarikumok Gyűjteményében jelenleg 75 tétel található, 8 féle szakkategóriába sorolva.

A hungarikum törvény szerint a „hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.” A http://www.hungarikum.hu/ oldalon 8 féle kategóriába gyűjtve böngészhetjük a hungarikumokat:

AGRÁR- ÉS ÉLELMISZERGAZDASÁG

EGÉSZSÉG ÉS ÉLETMÓD

ÉPÍTETT KÖRNYEZET

IPARI ÉS MŰSZAKI MEGOLDÁSOK

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG

SPORT

TERMÉSZETI KÖRNYEZET

TURIZMUS ÉS VENDÉGLÁTÁS

Hungarikummá válni többlépcsős folyamat, amelyet a „nemzeti értékpiramis” szemléltet a legjobban. Fontos, hogy csak olyan kiemelkedő dolog lehet hungarikum, ami előzőleg már felvételt nyert a Magyar Értéktárba. Ez a nemzeti értékpiramis rendszere.

A Hungarikumon Gyűjteményében a magyarság történelmi és jelenkori felfedezései, újításai, valamint természeti kincsei egyaránt fellelhetőek. A gyűjtemény évről évre bővül, hiszen Magyarország bővelkedik a csodálatosabbnál csodálatosabb értékekben. Ezeket az értékeket mutatjuk be hétről hétre az Erzsébet Táborok oldalán.

Tartalom forrása: Hungarikumok Gyűjteménye – Magyar Értéktár ; Nemzeti Jogszabálytár

Kép forrása: http://www.hungarikum.hu/sites/all/themes/bootstrap/images/hungarikum-header-logo.jpg