2018 MÁRCIUSÁBAN MEGJELENTEK AZ ERZSÉBET TÁBOROK 2018-AS FELHÍVÁSAI!

Március 21-én megjelentek az úgynevezett ottalvós tavaszi és őszi Osztálykirándulások, a nyári zánkai és fonyódligeti Élménytáborok és a Napközi Erzsébet-táborok 2018-as felhívásai. A tavaszi Osztálykirándulásokra április 13-ig, a nyári zánkai és fonyódligeti Élménytáborokba április 20-ig, a Napközi Erzsébet-táborokra április 27-ig, az őszi Osztálykirándulásokra pedig május 15-ig lehetett jelentkezni.

A kormányzati támogatásból megvalósuló táborokat és gyermekprogramokat az egyházi hátterű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány szervezi és koordinálja.

A 2018. évi táborokba minimum 20, maximum 150 fős gyermekcsoportokkal tudtak jelentkezni a pályázói körnek megfelelő intézmények a weboldalunkon található E-TÁBOROK menüpontra (képernyő jobb felső sarkában) kattintva. A beadási határidők lejárta után ütemezetten történt az elbírálás és a kiértesítés: tehát először a tavaszi, azt követően a nyári, majd az őszi időszakra vonatkozó táborozási lehetőségről értesülhettek a jelentkezők.

Fontos változás volt 2017-es képest, hogy a tavaszi, a nyári és az őszi ottalvós táborokba történő jelentkezés során biztosítani kellett a gyermekek diák- vagy személyi igazolványát. A napközi tábortípus esetében ez nem volt kötelező. A dokumentumok bekérése is a tanulók biztonságát szolgálta, a balatoni Élménytáborokban ugyanis kiemelt figyelem övezi a gyermekeket, a testi- és lelki épségük megóvását. Mindezekről 24 órás gyermekorvosi ügyelet-, állandó mentőszolgálat- és a nyári időszakban vízimentő szolgálat biztosításával gondoskodott az Erzsébet Alapítvány. Utóbbiakon túl, és a programok biztosítása mellett az Erzsébet Táborok munkatársai, a Tábori Együttélést Segítő Operatív stáb (TESO-k) és önkéntesek is figyeltek a gyermekekre.

A diákokat olyan felnőttek is körülvették a táborokban, akikkel nap mint nap találkoznak, ismerik őket. Ők azok a pedagógus, családsegítő- és egészségügyi szakemberek, akik a gyermekekkel együtt vettek részt valamennyi táborban. A jelentkezések során 10 gyermekenként 1 felnőtt-, 10 fő sajátos nevelési igényű tanulónál pedig 2 felnőtt kísérő megjelölése volt szükséges. Az előző évhez hasonlóan 2018-ban is Erzsébet-utalvánnyal ismerte el a táborozó gyermekeket kísérő pedagógusok, felnőtt kísérők elhivatott, nyári iskolai szünidőben végzett munkáját az Erzsébet Táborok.

Az egész éven átívelő Erzsébet Táborok 2018-as első táborai a tavaszi „ottalvós” Osztálykirándulások voltak, amelyek május 14-től június 8-ig Zánkán és Fonyódligeten valósultak meg. A 2 éjszakás Erzsébet-tábori osztálykirándulás minden köznevelési intézmény 1-11. évfolyam közötti diákja számára elérhető volt.

A balatoni nyári Élménytáborok 2018. június 17-én kezdődtek. A 6 napos 5 éjszakás táborokba szintén 1-11. évfolyam közötti, érvényes tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekcsoportokkal lehetett jelentkezni a vakáció 11 hetének bármelyikére. Az utolsó nyári turnus 2018. augusztus 31-én zárult. A nyári zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborba jelentkezők köre a tavasziakhoz képest bővült, az iskolákon kívül gyermekvédelmi intézmények, családsegítő szolgálatok és központok is tudtak gyermekeket delegálni a Balaton-parti Élménytáborokba.

A Napközi Erzsébet-táborokra szintén köznevelési intézmények, tehát a Klebelsberg Központhoz tartozó tankerületi- és az egyéb fenntartású, OM azonosítóval rendelkező szervezetek, továbbá családsegítő szolgálatok és központok, továbbá kötelező közművelődési feladatot ellátó intézmények is jelentkezhettek 2018-ban, de a napközi táborok esetében nem 1-11., hanem 1-8. évfolyamos tanulókkal.

Tavaly az őszi 2 éjszakás „ottalvós” Osztálykirándulások  szeptember 10. és 28. között várta a 1-11. évfolyam közötti diákokat a „Zánkai Erzsébet-táborban”.