Játék – Alapvető kártyajátékok

A társasjátékok mellett a kártyajátékok is remek lehetőséget biztosítanak a szabadidő közös eltöltésére. A következőkben három olyan népszerű játékot mutatunk be, melyet a család minden tagja élvezni fog.

Uno/Solo*

Egy játékos leosztja a kártyalapokat. Mindenki 7 kártyalapot kap. A maradék kártyákat az asztal közepére helyezzük és a legfelső kártyát megfordítjuk. A játékosok a kártyákat szín, illetve számozás szerint sorba rendezik. A játék célja, hogy elsőként rakja le a lapokat. Körönként a játékos egyszerre csak egy lapot tehet le. Ha egyik lapja sem illeszthető, akkor húznia kell egy lapot a csomagból. A játékos csak akkor tehet le egy lapot, ha a pakli tetején felfordított kártyával azonos színű, azonos számú vagy azonos szimbólumú kártyája van. Ha a piros 7-esre kék 7-est helyezünk, akkor a következő játékos vagy ismét 7-est helyez le vagy egy tetszőleges, de kék színű kártyát. Ha a játékos nem tud lapot tenni, akkor húznia kell egyet a csomagból és a következő játékosra kerül a sor.

A játék befejezése: Az utolsó előtti kártya letételekor jól hallhatóan azt kell mondani, hogy UNO. Ez figyelmeztetés a többi játékos számára, hogy már csak egyetlen lap van a kezünkben. Ha ezt elmulasztjuk megtenni, akkor két kártyát kell felvenni. Ha kimondtuk, hogy UNO, és az utolsó lapot is le tudtuk tenni, nyertünk.

*Solonál nincs „0” lap és több akciókártya van benne: pl.: csere

Makao

104 lapos francia kártya, akár sok játékossal is

5 lapot osztunk, egyet felcsapunk. Az győz, akinek előbb elfogy a lapja. A játékosok sorban rátesznek egy lapot a felütöttre, színben vagy értékben egyezőt. Aki nem tud dobni, húz egy lapot, ezt azonnal dobhatja, ha tudja, vagy passzol. Az ász lapot bármilyen lapra lehet dobni, és ekkor tetszőleges színt kérhetünk. Kettes dobásával a következő játékost két lap felvételére kényszerítjük, kivéve, ha ő is rá tud tenni egy kettest, ekkor a következőnek már négyet kell fölvennie. Hármasnál ugyanígy, csak három laponként.

Fekete Péter

A játékban sokan vehetnek részt, de legalább két főnek. A kártyákat jól össze kell keverni és a játékosok között egyenlően szét kell osztani. Ha valamelyik játékos a kártyái között két azonos lapot talál, akkor ezeket lerakhatja. Ezután megkezdődik a húzás a pakliból. Akinek a legtöbb kártya maradt a kezében, attól a bal oldali szomszédja egy kártyát húz, tőle pedig a következő és így tovább. Ha a játékosnak a húzott kártya másodpéldánya kezében van, akkor ezt a két kártyát lerakhatja. Ez így megy tovább mindaddig, amíg az egyik játékosnál a Fekete Péter kártya egyedül marad kézben és így ő maga is Fekete Péter lesz.

Képek forrás: https://pixabay.com/