Játékajánló – Annak fúj a szél

ANNAK FÚJ A SZÉL


Az „Annak fúj a szél” kommunikációt fejlesztő, mozgásos játék, amit 10 évnél idősebbek számára ajánlunk. Ez a játék akkor igazán izgalmas és élvezetes, ha csoportban játsszuk, ezért a játékvezető mellett legalább 8 gyermekre van szükség a kezdéshez. Hogy mindenki kényelmesen elférjen, érdemes nagyobb helyet választani a lebonyolításhoz. Nem igényel sok előkészületet, vidám és pörgős játék.

Teendők a játék előtt (kevesebb mint 5 perc):

  • Alakítsuk ki a helyszínt. Rendezzünk körbe egyel kevesebb széket, mint ahány játékosunk van. A székek között hagyjunk helyet (a szaladgáláshoz).
  • Magyarázzuk el érthetően a gyermekeknek a játékhoz kapcsolódó szabályokat és feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy mindenki érti-e a játék menetét és adjunk lehetőséget kérdésekre is.

Játék leírása:

A játékosok üljenek le az egymástól szellősen elhelyezett székekre. Egyel kevesebb szék van, mint ahányan a gyerekek vannak, ezért akinek nem jutott szék, ő fog középre áll. A középen lévő játékos állításokat fogalmaz meg. Az állítást a következő mondókával „vezeti fel”:  „Annak fúj a szél, aki…” és elmondja az állítást. A játékos csak olyan állítást mondhat, ami igaz rá, például azt mondja, hogy „annak fúj a szél, akinek barna a haja”.

Akire igaz az állítás, annak gyorsan fel kell állnia és új helyet, széket kell keresnie magának (a játékosokat elfújja a szél másik helyre, székre). A középen álló játékosnak is lehetősége van ilyenkor helyet, széket találni magának, ezért a középen lévő játékosok gyakran váltják egymást.

Fontos szabály, hogy ugyanoda, illetve a két szomszédos székre nem lehet visszaülni, tehát akinek nincs más választása, mert már csak ezek a helyek maradnának, ő lesz a kör közepén álló játékos a következő körben.

Az állítások lehetnek például olyanok is, hogy: „Annak fúj a szél, akinek” van testvére, …aki szereti az irodalmat, …aki tavasszal született, …akinek van háziállata stb.

További tippek a játékvezető számára

A játékvezetés során fokozottan figyeljünk a gyerekek testi épségére, ne szaladjanak egymásnak a játékosok, illetve ne boruljanak fel a székekkel.

A játék után át beszélgethetünk is a gyerekekkel a történésekről.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Jól érezted magad játék közben?
  • Sokszor voltál középen?
  • Melyik része tetszett jobban, amikor állítást kellet mondani, vagy amikor szaladni kellett, esetleg, amikor olyan állítás következett, hogy ott kellett maradni a helyeden?
  • Emlékszel olyan társadra, akire ugyanúgy igaz volt valamelyik állítás, mint rád? Ki(k) volt(ak) az(ok)? Melyik állítás volt ez?
  • Sikerült jobban megismerned a társaidat?

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/