Játékajánló – Atomok és molekulák

Az „atomok és molekulák” a kezdeményezőkészséget és vállalkozói kompetenciát erősítő, csoport- és páralkotó játék. Ehhez a játékhoz nagy térre lesz szükségünk, ezért érdemes tágas, szabadtéri helyszínt választani hozzá. 6 éves kortól, már 10 gyermekkel játszható. Nincs szükség eszközökre, de a lebonyolítást játékvezető végzi.

Teendők játék kezdete előtt:

  • Ismertessük a gyerekekkel a játékszabályokat és a feladatokat. Mindig győződjünk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét, és hagyjunk lehetőségeket a kérdésekre.
  • Jelöljük ki a játékteret.

Játék leírása:

A gyerekeket kérjük meg, hogy szabadon mozogjanak a térben, mintha kis atomok lennének, a játékvezető pedig szóban instruálja őket. Először szabadon rendelkezik a hőmérséklettel, ő fogja bemondani, hogy hány fok van. Minél hidegebb van, az atomok annál lassabban mozognak, például 0 foknál senki nem mozdulhat. 10 foknál már esetleg tyúk lépésben elindulhatnak, 20 foknál picit gyorsabban, 50 foknál lassan kocoghatnak, a 100 fok pedig a csúcspont, mikor már szaladgálhatnak is. A játékvezetőnek nem feltétlenül kell növekvő sorrendben haladnia, bármilyen fokot mondhat, amihez az atomoknak alkalmazkodniuk kell.

Ha kellőképpen bemelegedtek a gyerekek, akkor nehezíthetünk, ugyanis az atomok már képesek kapcsolatot teremteni egymással, tehát molekulákká tudnak alakulni.

A játékvezető mond egy számot, ami azt jelenti, hogy ennyi gyermeknek kell összekapcsolódnia. A szám meghatározása után pedig ugyanúgy jöhet a hőmérséklet, így a molekuláknak együtt kell mozogniuk addig, amíg a játékvezető nem mond egy újabb számot és hőmérsékletet.

Játék lezárása:

A játékot addig játsszuk, amíg a gyerekek élvezik.

A játékvezetés során mindig figyeljünk arra, hogy a gyerekek vigyázzanak egymásra.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Hogy érezted magad a játék közben?
  • Melyik hőmérséklet tetszett jobban? Amikor hideg volt, vagy amikor meleg?
  • Mennyire volt könnyű/nehéz egy közös molekulaként mozogni? Miért?