Játékajánló – Az elveszett bárány

Az elvszett bárány a szociális érzékenység fejlesztésére szolgáló, együttműködést segítő játék, amely 6 éven felüliek számára ajánlott. Kisebb helyen, beltéren játszható, 1 játékvezetőre és minimum 2 gyermekre van szükségünk hozzá. A kezdés előtt kérjük meg a gyermekeket, hogy vegyék elő, keressék elő a számukra legkedvesebb játékukat. Ha óvodai, iskolai közösségben játszanánk, akkor előző nap kérjük meg őket, hogy másnapra, otthonról hozzák el a kedvenc játékukat.

Teendők a játék kezdete előtt:

  • Ismertessük a gyerekekkel a játékhoz kapcsolódó szabályokat és feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét és hagyjunk lehetőségeket a kérdésekre.

Játék leírása:

A játékvezető felolvassa a Jó pásztorról és az elveszett bárányról szóló evangéliumi részt Lukács 15, 1-7. Ezután beszélgetést indít a gyerekekkel arról, hogy milyen az, amikor ők elveszítenek valamit, amit nagyon szeretnek. Mit tesznek ilyenkor? Megkeresik?

A bemelegítő beszélgetés után kezdődhet a játék. Egy játékos odaadja azt a játékát, amit a legjobban szeret, ez lehet alvómaci vagy párnahuzat, esetleg kisautó, bármi.

Kimegy a teremből, amíg a többiek elrejtik valahol a szobában, teremben a játékát. Amikor visszajön meg kell keresnie azt, amiben a többiek segítenek neki. Ha közel jár az elrejtett játékhoz, akkor azt mondják meleg, ha messze akkor az mondják, hogy hideg. Ha megtalálta, akkor jöhet a következő játékos. Figyeljünk, hogy minden gyermek kerüljön sorra.

Megjegyzés: nagyobb gyerekekkel a keresés során a hideg-meleg helyett énekelni is lehet egy dalt, úgy, hogy a hangerő változtatásával mutatják meg társai, hogy mennyire van közel vagy távol a keresett játékól a játékos.

Ez a dal lehet például a „Nem lesz egyedül a szívem többé”, amihez tapsolni is lehet soronként.

Nem lesz egyedül a szívem többé, glori-alleluja
Velem az én uram mindörökké, glori-alleluja
Jézus hajnalcsillag, glori-alleluja
Jézus hajnalcsillag, glori-alleluja

További hasznos tippek a játékvezető számára:

A játékvezetés során figyeljünk a gyermekek megélt hitére, vallására. A felmerülő vallásbeli különbségeket és azonosságokat mindig beszéljük meg a gyermekekkel.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • A történetben Jézus a jó pásztor, aki megkeresi az elveszett bárányt. Ki szerinted az elveszett bárány?
  • Milyen az, amikor te veszítesz el egy számodra fontos dolgot? Milyen volt most keresni a kedvenc játékodat?
  • Te szoktad magad elveszettnek érezni?
  • Záró gondolat: ez a történet arról szól, hogy amikor nagyon elveszettnek érzed magad, akkor Jézus téged is keres, és nagyon boldog, amikor rád talál, mert szeret téged.

 

kép forrása: https://pixabay.com/