Játékajánló – Bum-bum

„Bum-bum” nevű kommunikációt és kreativitást fejlesztő improvizációs játékot legalább 6 éves korosztály számára ajánljuk. Standon, játszótéren, de akár a nappaliban is lehet játszani, legalább 4 játékossal. Remek energizáló mozdulatsor, és a szórakozás is garantált. A játékidő legalább 10 perc.

Teendők a játék kezdése előtt:

  • Ismertessük a gyerekekkel a játékhoz kapcsolódó szabályokat és feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét és hagyjunk lehetőségeket a kérdésekre.
  • A játékosok kényelmesen helyezkedjenek el, egymástól karnyújtásnyi távolságba.

Eszközigény:

A játék nem igényel eszközöket.

Játék leírása:

A gyermekek álljanak egy körbe egymástól karnyújtásnyira, majd egy játékos (először a játékvezető) a kör közepére állva mondjon egy témakört vagy bármilyen gyűjtőnevet. Ilyenek lehetnek például: költő, szín, növény, prímszám, város, állat stb.

Ezután „Bumm-bumm” felkiállítással mutasson rá a körben valamelyik társára, aki ekkor guggoljon le. A guggoló gyermek mellett álló két játékosnak, ekkor minél gyorsabban az adott témakörön belül mondani kell egy szót. Ha költő a témakör, akkor mondhatja például Adyt, ha szín, akkor a kéket. Amennyiben a két játékos ugyanazt mondja, akkor gyorsan ki kell mondaniuk egy új szót, pl.: Kölcsey vagy piros. Az a játékos veszít, aki később vagy nem a témának megfelelő szót mond. Az a játékos, aki lassabban válaszol vagy téveszt, cseréljen helyet a kör közepén állóval, így a következő körben ő lesz a kérdező.

Ha már mindenkinek nagyon jól megy a játék, kipróbálhatjuk a különféle változatait, például az „Énekes bum-bum” játékot, ahol ugyanaz az a játékszabály, de a témakör helyett az ABC egy betűjét kell megadnia a középen állónak. A két válaszadó játékosnak ekkor a megadott betűvel kezdődő dalt kell énekelnie. Ennél a verziónál is fontos szabály, hogy egy dalt egyszer lehet elénekelni.

A játék közös beszélgetéssel zárul.

Feldolgozást segítő kérdések:

  • Hogy érezted magad a játék során?
  • Melyik kérdést és melyik megoldást kedvelted a legjobban?

 

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/hu/