Játékajánló – Fuss, ha tudod

A „Fuss ha tudod” a matematikai és az alapvető természet- és műszaki tudományok kompetenciáinak fejlesztését segítő, elmemozdító játék, amit 8 éven felüli gyermekek számára ajánlunk. A lebonyolításához legalább 5 játékosra, 1 játékvezetőre és egy tágas szobára vagy tanteremre lesz szükségünk. 

Teendők játék kezdése előtt:

  • Játékszabályok, feladatok érthető átadása.
  • Játéktér: sarkok kijelölése, az esetlegesen balesetet okozható tárgyak elpakolása.

Játék leírása:

A terem négy sarkához állítsunk négy gyermeket. A játékvezető mond egy szorzást, például „5×5”.

A gyerekek feladata, hogy valaki minél gyorsabban bemondja a jó megoldást. A gyerekek szabadon találgathatnak (de ne gondolkodás nélkül), büntetés nem jár a rossz megoldásért. Aki pedig a leggyorsabban bemondta, hogy 25, csak ő futhat át a tőle jobbra lévő sarokba. Ő ezzel „kiejti azt a társát, akinek a helyére kell mennie és választania kell egy másik játékost az üres helyre.

A játékban meghatározhatjuk, hogy az győz, aki minél hamarabb visszaér az eredeti helyére, vagy aki egyszer sem esett ki. A győztes leülhet pihenni, és egy másik játékossal folytatódhat a játék.

A játék akár összeadásokat, kivonásokat is tartalmazhat, de más tantárgyban is hasznos lehet, például idegen nyelveknél a szavak megtanulásánál.

Játék lezárása:

  • Ha mindenkinek volt lehetősége játszani.
  • A játékot addig lehet játszani, amíg élvezik a gyerekek.

A játékvezetés során érdemes figyelni a balesetek elkerülésére, illetve figyelmeztessük a gyerekeket, hogy nem a futás a lényeg, hanem a jó megoldás, aki először kimondja a helyes választ, utána automatikusan ő kapja meg a jogot arra, hogy tovább menjen/fusson.

Feldolgozást segítő kérdések:

  • Hogyan érezted magad játék közben?
  • Lenne ötleted, hogyan lehetne még izgalmasabbá tenni a játékot? Ha igen, mi lenne az?

Kép forrása: pixabay.com