Játékajánló – Háromfejű sárkány

A „Háromfejű sárkány” kommunikációt és kreativitást fejlesztő drámajátékot legalább 6 éves kortól ajánljuk. Lakásban, osztályteremben és szabadtéren egyaránt játszható, 1 játékvezetővel és 4 gyermekkel. A játékidő nagyjából 10-30 perc.

Teendők a játék kezdete előtt:

– Magyarázzuk el a gyerekeknek a játékhoz kapcsolódó szabályokat és a feladatokat, bizonyosodjunk meg arról, hogy mindenki számára érthető-e, adjunk lehetőséget a kérdésekre.

– Üljünk körbe. Fontos, hogy jól körülhatárolható és csendes helyet válasszunk.

Játék leírása:

A „Háromfejű sárkány” játék során a játékosok alkotják a mesebeli figura fejeit. Annyi feje van a sárkánynak, ahányan játszunk.

A részvtevők álljanak szorosan egymás mellé egy vonalban, válluk érintkezésével, majd ha felkészültek, a játékvezető tegyen fel egy kérdést a sokfejű sárkánynak, aki pedig úgy válaszolhat, hogy minden feje csak egy-egy szót mondhat, egymás után, meghatározott sorrendben.

Arra viszont ügyelniük kell a játékosoknak, hogy egész mondatban válaszoljanak a feltett kérdésre és a kötőszavak is szónak számítanak (és, a, az, így, stb.).

Kérdések lehetnek például, hogy „Kedves Háromfejű Sárkány, mi a kedvenc ételed, hogyan vigyázol a környezetedre, mit szoktál szabadidődben csinálni?” stb.

Ha már mindenkinek jól megy a játék, belevihetünk egy kis csavart, úgy, hogy a második körnél már a sárkány fejeinek arra is kell ügyelniük a szavak mellett, hogy milyen stílusban, karakterben vagy hangulatban mondják.

Például boldog a sárkány, szomorú, érdektelen, szárnyát csapkodó sárkány stb.

Ha nagyon sok feje van a sárkányunknak, akkor játszhatjuk úgy is, hogy az a fej, amelyik elrontja (nem a megfelelő időben szólal meg vagy több szót mond), az kiesik a játékból.

A játékvezetés során figyelni kell:

  • A játékok felvezetésénél fontos a hangulat megteremtése, a csapat összefogása, lelkesítése.
  • Feszültség esetén hagyjunk időt a probléma átbeszélésére, az esetleges konfliktusok feloldására.
  • Vegyük szigorúan a szabályokat, aki például két szót mond, az kiesik, illetve aki 5 mp-ig nem válaszol, ő is kiesik.

A játék a bemutatók után közös beszélgetéssel zárul.

A lezárást segítő kérdés javaslatok:

  • Mennyire volt számodra jó a társaiddal való együttműködés? Volt-e benne nehézség?

Mi volt a kedvenced? Melyik kérdést és melyik választ kedvelted a legjobban?

 

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/