Játékajánló – Hátamon a nevem

 

A „Hátamon a nevem” a kulturális tudatosság és kifejezőkészség fejlesztésére szolgáló, csoport és páralkotó játék. 10 éven felüli gyermekek számára ajánljuk. Nagyobb szobát vagy osztálytermet válasszunk a játékhoz, és 1 játékvezető mellett legalább 8 játékost toborozzunk a kezdéshez.

Teendők a játék kezdete előtt (több mint 10 percet igényel):

  • Magyarázzuk el a gyerekeknek a játékhoz kapcsolódó szabályokat és feladatokat, majd győződjünk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét. Adjunk lehetőséget a kérdésekre.
  • A játékvezető előre írja fel híres párok neveit kis cédulákra, korosztályhoz igazítva.

Lehetnek például szerelmespárok Rómeó és Júlia, költő és versének címe Petőfi Sándor és a „Szeptember végén”, történelmi esemény neve és évszáma 1492 és Amerika felfedezése.

Eszközigény:

  • Toll
  • Papír
  • Rögzítőeszköz (cellux)

Játék leírása:

A játék elején mindenki kap a hátára egy cetlit, úgy, hogy nem láthatja a saját feladványát. Ha minden játékos kapott cédulát, elkezdhetik keresgélni a párjukat. Ha például valaki lát egy Rómeót és egy Júliát, akkor biztos, hogy ő már egyik sem lehet.

Csak páros létszámú csoport játszhatja a játékot, figyeljünk arra, hogy minden cédulának legyen párja.

A gyerekek először próbálják meg hang nélkül megtalálni egymást, de ha már elég sokáig keresgéltek, akkor lehet barkochba kérdéseket feltenni, de fontos, hogy egy embertől csak 3-at lehet kérdezni (Ember vagyok? Mesehős vagyok? Magyar vagyok? stb.)

A játék akkor ér véget, ha mindenki megtalálta a párját. Ha tetszett a gyerekeknek a játék és még van hozzá kedvük, új témakörben is lehet folytatni a játékot.

A játék lezárása után megbeszélhetjük, hogy ki mi volt ebben a játékban, és hogyan fejtette meg a saját feladványát.

További hasznos tippek a játékvezető számára:

A játékvezetés során érdemes figyelni a szabályok betartására és arra, hogy a játékosok ne árulják el egymásnak, hogy mi van a hátukon.

 

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Könnyen megtaláltad a párod?
  • Neked milyen ötleteid lennének még?
  • Tetszett az adott karakter, amit kaptál, vagy nem?
  • Te ki/mi lettél volna legszívesebben az adott cetlik közül?

 

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/