Játékajánló – Hol jár az arany?

Most egy ügyességi játékot mutatunk be, ami a gyermekek kezdeményezőkészségét és vállalkozói kompetenciáit fejleszti. A „Hol jár az arany?” 10 éven felülieknek ajánlott, tágasabb térben akár kint is, de bent is játszható. Szükséges 1 játékvezető és minimum 10 gyermek részvétele javasolt.

Teendők játék kezdete előtt (kevesebb mint 5 perc):

  • Magyarázzuk el érthetően a gyerekeknek a játékszabályokat és a feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy minden érthető-e, és adjunk lehetőséget a kérdésekre.
  • Készítsünk elő egy pénzérmét.

Eszközigény:

  • 1 db pénzérme (bármilyen, de ne legyen túl nagy vagy nehéz).
  • Hosszú asztal, ahol elférnek a játékosok.

Játék leírása:

Alakítsunk ki két csapatot, és ültessük a játékosokat egy hosszú asztal két hosszabbik oldalához. Mindkét csapat válasszon egy csapatkapitányt, a játék során ők fogják a meghatározott vezényszavakat mondani.  Ezután kezdődhet a játék.

Az egyik csapat tagjai az asztal alatt egymásnak adogatják az aranyat amíg az ellenfél csapatkapitányának „most!” felkiáltására hirtelen mindannyian ökölbe szorítva felteszik a kezüket az asztalra.

Az ellenfélnek ki kell találnia, hogy a csapatból éppen kinél jár az arany.

Az aranyat rejtegető csapat kapitányának „csapjuk vagy csúsztassuk?” kérdésére az aranyat kereső csapatnak választania kell. Ha azt mondják: „csapjátok”, akkor az aranyat rejtegető csapatból számolásra, lehetőleg egyszerre, mindenki az asztalra csapja a tenyerét.

Ha azt mondják: „csúsztassátok”, akkor az asztal szélétől egy óvatos mozdulattal, számolásra, egyszerre mindenki előre csúsztatja az ujjait, ezután ki kell találni, kinek melyik keze alatt van az arany. Ahol úgy gondolják, biztos nincs, azokat a kezeket a csapatkapitány felemeltetheti az asztalról. Cél, hogy végül egyedül az aranyat rejtő kéz maradjon az asztalon.

Játékonként cseréljenek szerepet a csapatok. Játékvezetőként mindig figyeljünk a szabályok betartására.

Feldolgozást segítő kérdés javaslatok:

  • Nehéz volt úgy tenni, mintha nem lenne nálad az érme?
  • Nehéz volt magadra vonni a figyelmet, miközben nem is nálad volt az érme?
  • Szerinted jól tudtad volna leplezni, ha nálad lett volna az érme?
  • Mennyire működtetek együtt a játék során? Segítették egymást?

 

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/hu