Játékajánló – Holnap ha hozzád indulok…

Most egy kommunikációt és improvizációs készséget fejlesztő játékot mutatunk be, amit 6 éven felülieknek ajánlunk. A kis helyigényű játék során 1 játékvezetőre és legalább 4 játékosra van szükség ahhoz, hogy igazán élvezetes legyen a közös időtöltés. A játékidő legalább 10 perc, de addig lehet játszani, amíg a gyerekeknek tetszik.

Teendők játék kezdése előtt:

  • Ismertessük a gyerekekkel a játékhoz kapcsolódó szabályokat és feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy mindenki érti a játék menetét és hagyjunk lehetőségeket a kérdéseknek.
  • A játékosok kényelmesen helyezkedjenek el körben székeken vagy párnákon, ha szabadban játszunk, akkor a fűben.

Eszközigény:

A játék nem igényel eszközöket.

Játék leírása:

A gyermekek kényelmesen helyezkedjenek el egy körben, majd a játékvezető a következőkkel kezdi el a játékot: „Holnap, ha hozzád indulok, magammal viszek egy bőröndöt” (vagy bármi mást, például almát, sapkát, kiskutyát stb.), majd mutat egy tárgyhoz illő mozdulatot. A körben a következő játékos pedig így folytatja: „Holnap, ha hozzád indulok, magammal viszek egy bőröndöt…” és közben mutatja a játékvezető által kitalált mozdulatot, majd hozzáteszi „…és egy sálat, majd ő is mutat egy saját mozdulatot. A harmadik megismétli a tárgyakat és a hozzárendelt mozdulatokat, majd ő is hozzá mond és mutat egy újabb dolgot, és így tovább.

Fontos, hogy mindenkinek a pontos sorrendben kell elsorolnia, hogy miket visz magával. Ha valaki hibázik, kiesik a játékból. Amikor az utolsó játékos befejezte, akkor újra az első következik. A játék akkor ér véget, amikor már csak két játékos marad.

A játék egy másik nehezített verziója, amikor a játékosok csak egy adott témán belül választhatnak a játékosok. Például, ha „Holnap, ha bemegyek a színházba, viszek magammal…” – ekkor csak színházzal kapcsolatos dolgot (reflektor, szék, színész, mikrofon, stb…) lehet választani.

Játék lezárása:

A játék közös beszélgetéssel zárul.

Feldolgozást segítő kérdés javaslatok:

  • Milyen nehéz volt a feladat?
  • Melyik volt nehezebb: megjegyezni a szöveget és a sorrendet, vagy a mozdulatot végig ismételni?szöveg megjegyzése, vagy a mozdulaté?

A játékvezetés során érdemes az alábbiakra figyelni:

  • A játékok felvezetésénél fontos a hangulat megteremtése, a csapat összefogása, lelkesítése.
  • Feszültség esetén hagyjunk időt az átbeszélésre, az esetleges konfliktusok feloldására.
  • Vegyük szigorúan a szabályokat.

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/