Játékajánló – Indián labdapassz

Az „Indián labdapassz” az anyanyelven folytatott kommunikációt fejlesztő, mozgásos játék, amit 10 éven felüli gyermekek aktivizálásra ajánlunk. Érdemes nagyobb helyet választani hozzá, hiszen legalább 10 játékosra és egy játékvezetőre van szükség a lebonyolításához.

Teendők játék kezdete előtt:

  • Ismertessük a gyerekekkel a játékszabályokat és a feladatokat. Mindig győződjünk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét, és hagyjunk lehetőségeket a kérdésekre.
  • Jelöljük ki a játékteret.

Eszközigény:

  • Különböző méretű labdák
  • Időmérő eszköz

Játék leírása:

Kérjük meg a gyermekeket, hogy üljenek körbe egymás mellé nyújtott ülésben. Egy labdát az egyik játékos ölébe helyezünk. Az lesz a feladata a csoportnak, hogy adogassák körbe a labdát úgy, hogy a kezükkel nem érhetnek hozzá. Szabadon meghatározhatjuk, hogy mozoghatnak-e, illetve beszélhetnek-e közben. Egy bemelegítő kör után már felkészíthetjük a gyerekeket, hogy időre megy a következő kör. Ezután ők fogják megtippelni, hogy mi a meghatározott legkevesebb idő, ami alatt körbe tudják vinni a labdát. Ezt többször megpróbálhatják teljesíteni, és ha sikerrel jártak, újra licitálhatnak, hogy megdöntsék a saját maguk által felállított pillanatnyi rekordot. A gyerekek szabadon megbeszélhetik a stratégiát a körök között.

Az időmérés közben ne adjunk visszajelzést a gyerekeknek, csak annyit mondjuk, mikor járt le az idő. Korosztályhoz igazítva, indíthatunk egymás után több labdát is, így fokozva az izgalmat.

Játék lezárása:

A játékot addig játsszuk, amíg a gyerekek élvezik.
A játékvezetés során figyeljünk az időmérésre.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Hogy érezted magad a játék közben?
  • Elégedett vagy az idővel amit teljesítettetek?
  • Szerinted tudtatok volna még javítani rajta? Hogyan?

Kiemelt kép forrása: pixabay.com