Játékajánló – Kalózok kincse

A „Kalóz kincse” a kezdeményezőkészség és a vállalkozói kompetencia fejlesztését segítő, elmemozdító aktivitás, amit 6 éven felüli gyerekek számára ajánlunk. A játékhoz legalább 4 játékosra, 1 játékvezetőre és néhány „kincsre” lesz szükségünk. A lebonyolításhoz akár egy kisebb terem vagy szoba is elegendő.

 

Teendők játék kezdése előtt:

  • Játékszabályok, feladatok érthető átadása.
  • A gyerekekkel együtt üljünk körbe egy szőnyegre, vagy párnákra.

Eszközigény:

 – Néhány aprópénz vagy egyéb „kincs”.

Játék leírása:

A játékosok körbeülnek a szőnyegen, középen a kiválasztott, kisorsolt vagy önként jelentkező kalóz helyezkedik el bekötött szemmel. A kalóz előtt annyi aprópénz vagy kisebb játék van, ahányan vele szemben ülnek (tehát a résztvevők számánál eggyel kevesebb). Ezek a kalóz kincsei. A játékosok közül valaki nesztelenül odalopakodik, és megpróbál észrevétlenül megszerezni a kalóztól egy kincset. A kalóz feladata, hogy elkapja a betolakodót. A játékhoz nagy csendre van szükség. A játék addig tart, amíg a játékosok a kalóz összes kincsét egyesével meg nem szerzik, így mindenki sorra kerül. Akit elkap, annak helyet kell cserélnie a kalózzal, és onnantól azok igyekeznek elcsenni a kincset, akiknél még nincs semmi. Ha már mindenkinél van valami, akkor az a feladat, hogy a kincseket észrevétlenül csempésszék vissza. Ha egy kalóznak elfogy vagy visszakerül minden kincse anélkül, hogy elkapta volna a lopakodó játékost, újabb kalózt jelöljünk ki.

A játék kiválóan fejleszti a hallást, a koncentrációt és a reflexeket.

Játék lezárása:

  • Addig játszható, amíg élvezik a gyerekek.
  • A játékot érdemes beszélgetéssel zárni.

A játékvezetés során érdemes figyelni:

Feltétlenül hívjuk fel a játékosok figyelmét arra, hogy a mindenkori kalóz legfeljebb mellmagasságban nyújthatja ki a kezét, és a betolakodók ennél lejjebb nem hajolhatnak le. Ezzel megelőzzük, hogy esetleg magasabbra kapkodva egymás arcát vagy szemét megüssék a gyerekek.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Jól érezted magad játék közben?
  • Mennyi kincset sikerült szerezned?
  • Melyik szerep tetszett jobban? Miért?

 

Forrás:

Szerző: Bányai Sándor élmény- és kalandpedagógiai tréner, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense

Kiemelt kép forrása: canva.com