Játékajánló – Kétlabda

Kétlabda


A „kétlabda” kezdeményezőkészséget és vállalkozói kompetenciát fejlesztő, ügyességi játék. 6 év felettieknek ajánljuk. A szabadban, nagyobb helyen érdemes játszani. Egy játékvezetőre, legalább nyolc játékosra és két gumilabdára van szükség hozzá.

Teendők a játék kezdete előtt (kevesebb mint 5 perc):

  • Alakítsuk ki a játék helyszínét úgy, hogy egymás kezébe kényelmesen lehessen átadni a labdát, de dobáláshoz is optimális legyen a távolság.
  • Magyarázzuk el érthetően a gyermekeknek a játékhoz kapcsolódó szabályokat és feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy mindenki érti a játék menetét és adjunk lehetőséget a kérdésekre.

Eszközigény:

  • 2 db gumilabda. Fontos, hogy ne kemény focilabdával vagy más sportoláshoz használt labdával játsszuk, így elkerülhetők a sérülések.

Játék leírása:

A játékosok kört alkotnak. A két labda közül az egyik kézről kézre jár, a másikat pedig egymásnak dobálják a gyerekek. Egyik labda sem eshet le, ha valakinél ez megtörténik, ő kiáll a körből. Ha elgurult valamelyik labda, visszahozzuk és folytatódhat a játék.

Játék lezárása:

Az utolsó két bennmaradó lesz a győztes, és ha vállalkozó szelleműek, akkor kipróbálhatják, milyen az, amikor mindkét labdát dobni kell egymásnak felváltva. Ha ez sikerül nekik, akkor addig játszhatnak, amíg valaki el nem rontja.

A játékvezetés során figyeljünk egymás testi épségére, figyeljük, hogy a gyerekek ne dobjanak erősen, és hívjuk fel a figyelmüket, hogy próbálják a labdát egymás kezébe dobni.

A lezárás után át is beszélhetjük a gyerekekkel a játékot.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Milyen nehéznek találtad a játékot?
  • Tudtál koncentrálni mindkét labdára egyszerre?
  • Melyik labdát tudtad könnyebben figyelemmel kísérni?

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/