Játékajánló – Kinek a bőröndje?

Játékajánló – Kinek a bőröndje?

A „Kinek a bőröndje?” egy ismerkedést segítő, szociális és állampolgári kompetenciákat fejlesztő játék, amelyet 10 éves kor felett ajánlunk. Legalább 8 gyermek és 1 játékvezető részvételével tervezhető. Kint és bent is játszható, kisebb helyet igénylő játék.

 

Teendők a játék kezdete előtt:

  • Játékszabályok, feladatok ismertetése.

 

Játék leírása:

Egy játékos kimegy a teremből. Eközben a többiek kitalálják, kinek csomagolnak be egy bőröndbe (a csoport egyik tagjának vagy a játékvezetőnek).

Végig kell gondolni, hogy a kiválasztott számára milyen sajátos, tipikus dolgokat kellene becsomagolni egy utazáshoz.

A teremben lévő játékosok miután megegyeztek abban, hogy mit tartalmazzon a bőrönd, behívják a kint várakozó játékostársat. Ő végig kérdezi a csoport tagjait, hogy ki és mit pakolt a bőröndbe. Minden megkérdezettnek meg kell neveznie egy tárgyat, így lassan kirajzolódik a képzeletbeli bőrönd tartalma.

Izgalmasabb lesz a játék, ha a csomagolók először a szokványosabb dolgokat nevezik meg, amelyek nem jelölik ki egyértelműen a bőrönd tulajdonosát, és csak később fedik fel azokat a jellegzetes dolgokat, amelyekről feltehetően könnyebb ráismerni, mint például egy régi bross, horgolt mellény, napszemüveg, meleg kendő, fekete ernyő, új kalap, sárga pénztárca stb.

 

A játék folyamatos figyelmet igényel. Elsősorban arról szól, hogy mennyire jól ismerik egymást a játékosok.

 

Játék lezárása:

  • A játéknak akkor van vége, amikor a kiküldött játékos kitalálja, kinek a bőröndjét rakta össze a csoport.
  • A játék önként jelentkező játékosokkal folytatódhat tovább.

 

A játékvezetés során érdemes figyelni:

  • A játék olyan csoportoknak ajánlott, akik viszonylag jól ismerik egymást, például egy ideje már együtt játszanak, így a résztvevők valamennyire tisztában vannak a másik szokásival, tudják, melyek a társuk jellegzetes, kedvelt tárgyai.

 

Kép forrása: pixabay.com