Játékajánló – Kire hasonlítok?

A „Kire hasonlítok?” a kezdeményezőkészség és vállalkozói kompetencia fejlesztésére szolgáló, ismerkedést segítő játék. A helyszínt beltéren, akár kisebb helyen is kialakíthatjuk. 12 éven felülieknek ajánlott és már 5 fő és 1 játékvezető elegendő a megtartásához. Előkészületeket nem igényel.

Teendők a játék kezdete előtt:

  • Ismertessük a gyerekekkel a játékszabályokat és a feladatokat.

Eszközigény:

  • Papír
  • Íróeszköz

Játék leírása:

Minden játékos kap egy papírt és íróeszközt. A játékvezető ellentétpárokat vagy tulajdonságokat fog felolvasni, a játékosoknak pedig fel kell jegyezni, hogy melyik jellemző rájuk jobban, melyeket érzik magukhoz közelebb. Érdemes nem túl sokat olvasni (maximum 15-öt), hogy a játék végén mindenki könnyen meg tudja találni a hozzá legjobban hasonlító társát. A tulajdonságokat, vagy ellentétpárokat nem kell megmagyarázni. Például, ha azt mondjuk, hogy este vagy reggel, nem kell kifejteni, hogy itt pontosan mire gondoltunk, a gyerekek első megérzés alapján döntsenek.

A játék végén a gyerekek szabadon odamehetnek egymáshoz és összehasonlíthatják a jegyzeteiket.

Például: naplemente-napfelkelte, tél-nyár, könyv-film, társasjáték-kártya, hegyek-tengerpart, kutya-macska, kirándulás-pihenés, olvasás-sportolás, ébrenlét-álomvilág, növény-állat, színház-mozi, koncert-múzeum, éneklés-táncolás, bölcsesség-szépség, rend-rendetlenség, irodalom-matek, magyar nyelv-idegen nyelvek, egyszínű-színes, zene-alkotás, színjátszás-próza- vagy versmondás.

A játékot mozgásos verzióban is játszhatjuk, ebben az esetben amikor mondjuk a tulajdonságokat/ellentétpárokat, mutatjuk is, hogy hova kell állniuk a játékosoknak, így oda szaladnak majd, ami rájuk legjobban jellemző. Látványos a végeredmény.

Játék lezárása:

  • A játék végén mindenkinek meg kell találnia azt a személyt, akivel a legtöbb közös tulajdonságot írták, ezért a játékosok körbejárnak és összehasonlítják a jegyzeteiket a többiekével.

A játékvezetés során érdemes figyelni:

  • Hagyjunk elég időt arra, hogy minden gyermek beszélni tudjon minden társával, hiszen csak így lehet felmérni, hogy a csapatból kihez hasonlít a legjobban.
  • Lezárásként mindenki elmondhatja, hogy kivel találta meg a legtöbb közös pontot.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Hogy érezted magad játék közben?
  • Neked milyen ötleteid lennének a tulajdonságokra/ellentétpárokra?
  • Kivel hasonlítasz a legjobban? Mennyi közös tulajdonságot írtatok?


Kép forrása: pixabay.com