Játékajánló – Kontakt

A „Kontakt” kulturális tudatosságot és kifejezőkészséget fejlesztő, elmemozdító játék. 12 év feletti gyermekek számára ajánljuk. A lakásban vagy az osztályteremben, kisebb helyen is megszervezhetjük a minimum két fős játékot. A játékidő legalább 20 perc.

Teendők a játék kezdete előtt:

Magyarázzuk el érthetően a gyermekeknek a játékhoz kapcsolódó szabályokat és feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy mindenki érti a játék menetét és adjunk lehetőséget a kérdésekre.

Eszközigény:

A játéknak nincs eszközigénye.

Játék leírása:

A játékvezető gondol egy szóra és megadja annak első betűjét például: R betű. A játékosok rövid töprengés után a gondolt szóval kapcsolatos tulajdonságot, vagy bármilyen jellemzőt kérdezhetnek.

Például: Ravasz?

Ha a másik játékosnak eszében jut erről valami, akkor azt kell mondania, hogy KONTAKT 1, 2, 3, és egyszerre kell kimondania a két gyermeknek, hogy mi jár a fejükben.

Például: Róka.

Ha a két játékos ugyanarra gondolt, akkor megkapják a szónak a második betűjét is, kivéve, ha a játékvezető nem mondta hamarabb (még a gyerekek előtt) azt, hogy NEM A RÓKA AZ!

Fontos, hogy csak olyan szavakra kérdezhetnek rá a gyerekek, amelyek az adott betűvel kezdődnek.

Ha a játék közben több betűt is kiderítenek a gondolt szóból (például már ott tartunk, hogy „RÓK”), szintén csak olyan szavakra kérdezhetnek rá, amelyek úgy kezdődnek, hogy „RÓK”.

A játék fejleszti a kreativitást, hiszen egy idő után elkerülhetetlen saját mókás szavak alkotása, ami nagyon jó agytorna és segíti az együttműködést.

Ügyeljünk arra, hogy a gyerekek betartsák a szabályokat.

Játék lezárása:

A játék addig tart, amíg a szót ki nem találják a játékosok. Ha a játékot még szívesen folytatják a gyerekek, jöhet egy új szó vagy akár szerepet is cserélhetünk és kigondolhatja egy gyermek is a következő feladványt.

További tippek a játékvezető számára:

A játék lezárása után át is beszélhetjük a gyerekekkel játékot.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Voltak-e vicces kitalált szavak a játékban? Ha igen, mi volt a legmókásabb?
  • Melyik szerep tetszett jobban: a szó kigondolása vagy a találgatás? Melyik volt egyszerűbb?

 

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/