Játékajánló – Közös mondandó

Játékajánló – Közös mondandó


A „Közös mondandó” egy dramatikus játék, amely a kezdeményezőkészséget és a vállalkozói kompetenciát fejleszti. Legalább 4 gyermek és 1 játékvezető részvételével ajánlott, 10 éves kor felett. A szabadban és beltéren egyaránt játszható, nem igényel nagy teret.

Teendők a játék kezdete előtt:

A játék előtt ismertessük a gyerekekkel a szabályokat és a feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét, és hagyjunk lehetőségeket a kérdésekre.

 

Játék leírása:

Négy gyermek játszik egyszerre, úgy, hogy egy-egy játékos egymás kezét fogva alkot egy párt. Ők „egy embernek” számítanak. Tehát 4 gyermek alkot egy-egy párt, ez esetben 1-1 embert, és úgy beszélgetnek egymással.

A párok tagjai a szavakat felváltva mondják: az egyik szót a pár egyik, a másik szót a másik tagja mondja – egészen addig, amíg be nem fejezik a mondatot. A választ is így adja a másik pár. A beszélgetésnek spontánnak kell lennie, nincs lehetőség arra, hogy a játékosok az előre megbeszéljék.

 

Játék lezárása: a játéknak nincs győztese.

 

A játékvezetés során érdemes figyelni:

A játék során hívjuk fel a gyerekek figyelmét arra, hogy nem kell előre kitalálni, mit szeretnének mondani, hagyatkozzanak a társukra, és használják a fantáziájukat.

 

Lezárást/feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Mennyire volt könnyű együttműködni a társaddal?

 

Kiemelt kép forrása: pixabay.com