Játékajánló – Közös mozgáskoordináció

A „Közös mozgáskoordináció” a kezdeményezőkészséget és a vállalkozói kompetenciát fejlesztő, együttműködést segítő játék, amit 6 éven felüli gyerekeknek ajánlunk. A megszervezéséhez szükségünk lesz néhány könnyen átadható tárgyra, egy tágas térre az udvaron vagy a kertben, legalább 10 játékosra és 1 játékvezetőre. 

Teendők a játék kezdete előtt:

  • Játékszabályok, feladatok érthető átadása.
  • A gyerekek körben helyezkedjenek el.

Eszközigény:

  • Bármilyen könnyen átadható tárgy (például: ceruza, plüssállat).

Játék leírása:

A gyerekek körben állnak terpeszállásban úgy, hogy a lábuk összeér. A feladatuk, hogy két gyermek (egymás mellett), az összeérő lábát egyszerre kezdje el megemelni.

Fontos, hogy kellőképpen ráhangolódjanak egymásra a játékosok, és ne csússzon szét a lábuk, így segítve elő az együttműködési képességük fejlődését. A kör így indul el az egyik irányba, ezt kell a többieknek is lekövetniük. Ha már ügyesen végzik a feladatot a gyerekek, akkor idővel érdemes gyorsítani a tempón. Nehezítésképpen, hogy még jobban fokozzuk a koncentrációt és a figyelem fenntartását a közös lábmozgás közben, ellenkező irányban indíthatunk egy ceruzát vagy plüssállatot, így a kezek is bekapcsolódnak a játékba. Ha már ez is könnyedén megy a játékosoknak, tovább nehezíthetünk: miközben valaki átadja a kezében lévő tárgyat, mond egy híres embert, vagy tárgyat, állatot (bármit meghatározhatunk).

Játék lezárása:

  • Ha már elég gyorsan sikerül együttműködniük a gyerekeknek, és kipróbálták a különböző nehezített változatokat is, lezárhatjuk a játékot.

A játékvezetés során érdemes figyelni:

  • Nem baj, ha a gyerekek rontanak, nem kell elölről kezdeni, hanem elég csak a hibától folytatni/tovább próbálkozni. Ha már ügyesek vagy keresik a kihívásokat, ezen a szabályon lehet változtatni.

Feldolgozást segítő kérdések:

  • Hogy érezted magad játék közben?
  • Könnyen együtt tudtál működni a társaddal?
  • Nehéz volt egyszerre több dologra is figyelni? Miért?Kiemelt kép forrása: pixabay.com