Játékajánló – Labdahullám

A „labdahullám” a kezdeményezőkészség és vállalkozói kompetencia fejlesztésére szolgáló, együttműködést segítő mozgásos játék. Lebonyolítása nagyobb teret igényel, ezért tágasabb, kültéri helyszínt érdemes választani hozzá. A kezdéshez egy lepedőre vagy plédre, labdára, játékvezetőre és legalább 4 játékosra lesz szükségünk.

Teendők játék kezdete előtt:

  • Ismertessük a gyerekekkel a játékszabályokat és a feladatokat. Mindig győződjünk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét, és hagyjunk lehetőségeket a kérdésekre.
  • Jelöljük ki a játékteret.

Eszközigény:

  • 1 db lepedő/takaró (nagyobb létszám esetén 2 db)
  • Különböző méretű labdák

Játék leírása:

A játékosok helyezkedjenek el úgy egymáshoz képest, hogy a lepedő széleit kényelmesen meg tudják fogni. A játék elején, amíg be nem melegednek a gyerekek, csak egy labdát helyezünk a lepedő közepére.

A játékosok feladata a labdát megtartani és pattogtatni a lepedő ügyes és együttes kezelésével. A játék célja, hogy a labda ne essen le.

Több labdával is játszhatunk egyszerre, amiknek a mérete akár különbözhet is. Egy kis gyakorlás után számolhatjuk a pontokat, minden labda sikeres megszerzése 1 pontot ér.

Ha nagyobb létszámmal játszunk, akkor érdemes két csapatot alkotni és akár versenyszerűen, egymás  ellen is játszható a játék. Ilyenkor egy labdát passzolgatnak egymásnak a csapatok, és az kap pontot, aki elkapja a labdát, illetve megakadályozza, hogy leessen.
A játékot addig játsszuk, amíg a gyerekek élvezik.

A játékvezetés során mindig figyeljünk arra, hogy a gyerekek vigyázzanak egymásra.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Hogy érezted magad a játék közben?
  • Milyen érzés volt együttműködni a többiekkel? Miért?
  • Sokszor kiesett a labda? Miért?

Kiemelt kép forrása: pixabay.com