Játékajánló – Mi lennél ha…

Észrevétlenül, játékos formában fejleszthetjük a „Mi lennél, ha…?” játékkal a gyerekek kommunikációs készségét, önismeretüket. A játékot legalább 10 éves korosztálytól ajánljuk, a játékvezető és 2 fő bevonásával, olyan környezetben, amely kényelmes íráshoz, gondolkodáshoz. A játékidő legalább 20 perc.

Teendők játék kezdete előtt (kevesebb mint 5 perc):

 • Ismertessük a gyerekekkel a játékhoz kapcsolódó szabályokat és feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét, és hagyjunk lehetőségeket a kérdésekre.
 • A játékosok kényelmesen helyezkedjenek el, úgy, hogy mindenkinek legyen meg a saját személyes tere a gondolkodáshoz, íráshoz.
 • Az előkészített eszközöket osszuk ki a gyermekeknek.

Eszközigény:

 • Papírlapok
 • Íróeszközök: színes filctollak, ceruzák, tollak

Játék leírása:

Ha a gyermekek kényelmesen elhelyezkedtek egy körben, minden résztvevőnek adjunk 2 db papírlapot. Mondjuk el, hogy mindkét lap tetejére írják fel a nevüket, valamint a szabadon választható kategóriák közül maximum 10 darabot.

Kategóriák lehetnek például: állat, növény, tárgy, mesehős, szuperhős, természeti jelenség, évszak, hónap, ünnep, édesség, üdítő, közlekedési eszköz, film, étel, bútor, híres ember, applikáció, fogalom, sport, ház, könyv, szín, tantárgy, hangszer, zene, történelmi kor, elektronikai cikk stb.

 1. kör:

A játékosok vegyék elő az első lapot, majd soroljuk fel a közösen kiválasztott kategóriákat, mindegyiknél elegendő időt hagyva a gondolkodásra. A játékvezető percenként mondja el a kategóriákat.

A gyerekek feladata ekkor, hogy képzeljék el, ők mik lennének az adott kategóriából, vagyis milyen állatot, növényt, tárgyat stb. testesítenének meg, mik és kik lennének szívesen. Ha kitalálták, ezt írják fel a papírra az adott kategória mellé. Érdemes időt hagyni a gondolkodásra, minden kategóriára legalább 1 percet, de ha több időre van szükség, akkor adjuk meg a lehetőséget.

Ha mindenki elkészült, tegyék félre a teleírt papírt a gyerekek, és vegyék elő a második lapot.

 • kör:

A második lapot (amelyre szintén fel van írva a gyerekek neve) rögtön adják tovább egyel jobbra, így senkinél nem lesz ott a sajátja.

Ha mindenkinek a kezében ott van a társa papírlapja, az előző körhöz hasonlóan soroljuk fel a közösen kiválasztott kategóriákat, mindegyiknél elegendő időt hagyva a gondolkodásra.

A játékosok feladata ekkor az, hogy arról a gyermekről képzeljék el, hogy vajon mi lenne egy adott kategórián belül. Például, ha növény, akkor vajon rózsa vagy gerbera? Itt is érdemes időt hagyni a gondolkodásra.

Ha letelt az idő, akkor a következő kategória előtt a játékosok adják ismét tovább egyel jobbra a papírt. Így tehát minden kategóriánál más gyermekről kell írni, és egészen addig kell jobbra adogatni a papírlapot, amíg vissza nem kerül a saját tulajdonosához.

Megjegyzés:

Érdekes lehet megtapasztalni, amikor a kategóriák sorrendje mindkét papírlapon megegyezik és egy olyan verziót, amikor különböznek.

Ha két résztvevője van a játéknak, egymás között cseréljék ki a lapot és több kategóriában jellemezzék egymást.

A játék lezárása:

 • Ha készen vannak a gyerekek és visszakerült a saját papírja mindenkihez, megnézhetik és elolvashatják, társaik mit gondolnak róluk, ezt érdemes utána megbeszélni.
 • A gyerekek összehasonlíthatják a két papírlapot.

A lezárást kérdések:

 • Melyik kategória tetszett a legjobban?
 • Szerinted milyen kategóriát lenne érdemes még behozni a játékba?
 • Melyik válasszal tudsz legjobban azonosulni (amit magadról írtál)?
 • Amikor a társaid válaszoltak, melyik az a kategória, amivel a legjobban egyetértesz, leginkább eltalálta, ami nagyon tetszett?

További hasznos tippek a játékvezető számára:

A játékvezetés során figyelni kell:

 • Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy kerüljék a sértő, bántó jelöléseket.
 • Figyeljünk arra, hogy a játék során a gondolkodásra megfelelő időt szabjunk, ha kell, növelve az egyes részekre szánt időt. Igyekezzünk úgy terelni a résztvevőket, hogy fel tudjanak venni egy közös tempót, amiben kényelmesen haladhatnak.

Kiemelt kép forrása: pixabay.com