Játékajánló – Mindenki mindenkiért

A „mindenki mindenkiért” a szociális és állampolgári kompetenciákat fejlesztő ügyességi játék, ami már óvodás kortól kipróbálható. Hogy mire van hozzá szükségünk? Egy nagyobb kültéri helyszínre, legalább 4 játékosra, 1 játékvezetőre és annyi babzsákra ahányan részt vesznek benne.

Teendők játék kezdete előtt (több mint 10 perc):

– Ismertessük a gyerekekkel a játékszabályokat és a feladatokat. Mindig győződjünk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét, és hagyjunk lehetőségeket a kérdésekre.
– Jelöljük ki a játékteret.
– Babzsákok elkészítése.

Eszközigény:

– Minden gyermek számára egy babzsák

Játék leírása:

Kérjük meg a gyerekeket, hogy tegyék fel a babzsákokat a fejükre és mozogjanak szabadon a kijelölt játéktérben. A játékvezető fogja szabályozni a mozgás sebességét, ritmusát, tehát a gyerekeknek figyelniük kell az elhangzó instrukciókra. Ha valakinek a fejéről leesik a babzsák, meg kell dermednie, majd egy játékostársának kell a segítségére sietni úgy, hogy felveszi a babzsákot és visszateszi a társa fejére (anélkül, hogy elveszítené a sajátját). Különféle mozgásokkal lehet nehezíteni a játékot, és akadálytípusokat sorolni a gyerekeknek: például rakjunk be zenét, táncolva menjenek, vagy guggoljanak le. A gyerekeknek engedjük meg, hogy akár saját akadályokat is felállítsanak maguknak.

Játék lezárása:

– A játék addig játszható, amíg élvezik a gyerekek és kellőképpen megmozgattuk őket.
– A gyerekeket biztassuk arra, hogy saját ötleteiket is osszák meg, és próbálják ki.

A játékvezetés során érdemes figyelni a balesetek elkerülésére, a játékvezető csak olyan „akadályokat” állítson a gyerekek elé, amiket biztonságban végre tudnak hajtani. Ha szükséges, a játék során figyelmeztessük a gyerekeket, hogy nem időre vagy gyorsaságra megy a játék, hanem pontosságra.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Hogy érezted magad a játék közben?
  • Melyik feladat, akadály volt a kedvenced? Miért?
  • Számoltad, hányszor esett le a babzsák a fejedről?
  • Van ötleted, hogy milyen mozgást lehetne még végezni?
  • Sokszor segítettél a társaidon? Milyen érzés volt segíteni?
  • Neked sokszor segítettek a többiek?Kép forrása: pixabay.com