Játékajánló – Számolás kánonban

A „Számolás kánonban” a matematikai kompetenciákat fejlesztő, elmemozdító játék, amit 12 éven felüli gyermekek számára ajánlunk. Eszközre nincs szükség, csak egy nagyobb, tágasabb szobára vagy tanteremre, legalább 8 játékosra és egy játékvezetőre.

Teendők játék kezdése előtt:

  • Játékszabályok, feladatok érthető átadása.
  • Játéktér kijelölése, hogy a gyerekek kényelmesen, körben tudjanak elhelyezkedni.

Eszközigény: –

Játék leírása:

A gyerekek háttal, körben ülnek, a játékvezető pedig a kör közepén áll. Akit a játékvezető megérint, elkezd számolni 1-től. A tőle jobbra ülőnek kell folytatnia, és így tovább, mindenki mond egy számot.

Egy másik játékost megérintve egy újabb számsort indítunk, tehát egymással párhuzamosan akár 3-4 számsor is „úton lehet”. A gyerekeknek nagyon kell koncentrálniuk arra, hogy vajon mikor kapnak balról egy újabb számot, amit folytatniuk kell. A játékot lehet variálni, bonyolítani például szorzótábla számaival, prímszámokkal stb.

Játék lezárása:

A játék egy beszélgetéssel zárul, ahol a gyerekek elmondhatják, hogyan érezték magukat és meddig jutottak a számolásban.

A játékvezetés során érdemes figyelni:

Eleinte kezdjük csak egy számsorral, és akkor indítsunk egy újabbat, amikor a gyerekek már bemelegedtek, esetleg már eljutottatok egész sokáig a számolásban.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Hogy érezted magad játék közben?
  • Tudtál figyelni? Mennyire volt nagy a hangzavar?
  • Volt- e valamilyen stratégiád? Ha igen, mi volt az?


Kép forrása: pixabay.com