Játékajánló – Szerkessz szerkezetet

JÁTÉKAJÁNLÓ – SZERKESSZ SZERKEZETET

A „Szerkessz szerkezetet” játék a kezdeményezőkészséget és a vállalkozói kompetenciát fejlesztő mozgásos játék. Javasolt 10 éves kor felett játszani, legalább 6 gyermek és 1 játékvezető részvételével. Viszonylag kisebb hely is elegendő, így beltéren és a szabadban is megszervezhetjük.

Teendők a játék kezdete előtt:

  • Ismertessük a gyerekekkel a játékszabályokat és a feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét, és hagyjunk lehetőségeket a kérdésekre.

Játék leírása:

A játék célja, hogy közösen egy „bio-gépezetet” készítsenek úgy, hogy minden játékos egy-egy fogaskerék a szerkezetben. A „gépezet” először egy játékossal indul, ő kitalál egy mozdulatot, amit folyamatosan végez. A következő játékosnak ezt a mozdulatsort kell kiegészítenie, az ő elképzelt gépfunkciója szerint. A játék alatt csendben kell lenni, nem fedhetjük fel, mi milyen szerkezetre gondoltunk. Az utolsó résztvevő lesz az, aki elnevezi az elkészült gépezetet.

Játék lezárása: a játéknak nincs győztese.

A játékvezetés során érdemes figyelni:

– Törekedjünk az egyszerűbb mozdulatok kitalálására.

– Hívjuk fel a gyerekek figyelmét arra, hogy a mozdulatoknak ki kell egészíteniük egymást. Például: ha főzőgépet találunk ki, akkor egy játékos kavarja az ételt, egy játékos pedig a hozzávalókat adogatja az elképzelt tálba.

Lezárást/feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Mennyire volt könnyű kitalálni a kezdő mozdulatot?
  • Mennyire volt könnyű az előző mozdulathoz illő mozdulatot kitalálni?