Játékajánló – Törjük a nyelvet

Játékajánló – Törjük a nyelvet


Már 6 éves kortól játszható ez a nyelvtörő, amely az anyanyelvi kommunikációt fejlesztő, dramatikus típusú csapatjáték. A megvalósításhoz kisebb hely elegendő, bent vagy a szabadban is megvalósíthatjuk. Papírcetlikre és labdákra lesz szükségünk. Minimum 6 gyermek jelenlétével és 2 játékvezetővel már játszható.

 

Eszközigény:

 • Papírcetlik
 • 2-12 db labda

Teendők játék kezdése előtt:

A papírcetlikre írjunk nyelvtörőket, majd ismertessük a játék szabályait a résztvevőkkel.

Például:

 1. Pap ül a padon.
 2. Jó nyár jár rája.
 3. Egy kupac kopasz kukac.
 4. Ede, de bedezodoroztad magad.
 5. Mit sütsz kis szűcs?
 6. Fekete bika pata kopog a pepita patika köveken
 7. Peckes cickány-fickó picike kocka-vacka.
 8. Mit lopsz küklopsz? Gipsz klipszet lopsz, küklopsz?
 9. Láttam szőrös hörcsögöt. Éppen szörpöt szörcsögött. Ha a hörcsög szörpöt szörcsög rátörnek a hörcsög görcsök.
 10. Egy icike-picike pocok pocakon pöckölt egy másik icike-picike pockot, mire a pocakon pöckölt icike-picike pocok is jól pocakon pöckölte az őt pocakon pöckölő icike-picike pockot.

 

Játék leírása:

A nyelvtörős papírcetlik segítségével két útvonalat, vagyis egy-egy versenypályát alakítunk ki, lehetőleg úgy, hogy a célhoz közeledve bonyolultabb, nehezebben kimondható nyelvtörőket helyezzünk ki. Két csapat verseng majd egymással, egy-egy játékosnak az a feladata, hogy a nyelvtörőket hibátlanul és érthetően sikerüljön felolvasni, így a csapat minél messzebbre juthat, és a pálya végén elhelyezett labdákat megszerezhetik, ha teljesítették a nyelvtörőket. Egy állomáson – azaz a nyelvtörős papírcetlinél – a gyermek átolvashatja, magában gyakorolhatja a nyelvtörőt, ezt követően egyszer próbálkozhat hangosan, érthetően és hiba nélkül felolvasni azt. Ha egy játékos sikeresen teljesített az adott állomáson, akkor léphetnek tovább a pályán a gyerekek. Az a csapat nyer, aki végig tud menni a pályán, és elhozza az összes labdát.

 

Forrás: http://www.udvardicserkesz.sk/seged/jatek/jatek.htm

Kiemelt kép forrása: pixabay.com