Játékajánló – Színcápa

 

A színcápa kezdeményezőkészséget és vállalkozói kompetenciát fejlesztő, mozgásos játék. 6 éveskortól ajánljuk. Javasolt a szabadban, nagyobb helyen játszani, előtte csupán kisebb előkészületek várnak ránk.

Teendők a játék előtt (kevesebb mint 5 perc):

  • Húzzunk egymástól néhány méterre két vonalat. Ha erre nincs lehetőség, akkor például két fát vagy egy-egy botot is használhatunk a jelöléshez. A kijelölt vonalak közötti rész lesz a „tenger”, tehát a vonalak a „partot” jelképezik majd.
  • Ismertessük a gyerekekkel a játékhoz kapcsolódó szabályokat és feladatokat. Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy mindenki érti a játék menetét és hagyjunk lehetőségeket a kérdéseknek.

Eszközigény:

A játék nem igényel eszközöket.

Játék leírása:

Az előkészületek során már kijelöltük a vonalakkal a partot. Az egyik vonal mögött felsorakoznak a gyerekek. A két vonal közötti rész lesz a tenger, amiben egy „cápa” tanyázik. Az első cápa, az egyik vállalkozókedvű játékos lesz.

Amikor a cápa mond egy színt (például: kék), akkor mindenkinek át kell futnia a túloldalra (a másik partra), de közben a cápa bárkit elkaphat, kivéve azokat a játékosokat, akik viselnek olyan színű ruhadarabot, amit a cápa mondott. A szín a ruházat kisebb részén, a mintában is megjelenhet, ekkor is „védett” a játékos a cápa ellen. Ékszerre nem vonatkozik a szín. Az lesz a következő cápa, akit sikerül elkapni.

A játéknak akkor van vége, ha elfáradtak a gyerekek, vagy ha kifogytak a színekből.

További tippek a játékvezető számára:

  • Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a gyerekek vigyázzanak egymás testi épségére.
  • Ha egy játékos sokáig cápa marad, mert nem kap el senkit, akkor lehet cserélni. Ez hasznos lehet egyrészt azért, hogy a cápa ne érezze magát rosszul (kivéve, ha kifejezetten élvezi, hogy ő lehet a cápa), másrészt így a többi gyermek is kipróbálhatja magát ebben a szerepben.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Melyik szerep tetszett jobban?
  • Gyakran mondott olyan színt a cápa, amilyen ruha volt rajtad?

 

kép forrása: https://pixabay.com/