Játékos feladatok a tavaszi virágok segítségével

Játékos feladatok a tavaszi virágok segítségével

Itt a tavasz, ismerkedjünk a virágokkal! Ehhez kapcsolódóan játékos, mozgásos feladatokat, valamint egy kedves tavaszi mesét is szeretnénk ajánlani, amelyekkel a gyerekek könnyebben megtanulhatják a virágok nevét, segíthetik őket abban, hogy jobban körül tudják írni, hogyan néznek ki ezek a növények.

 

Játékok


Kidobós játék virágnevekkel: Több gyermekkel játszható játék, a gyerekek 3 virágnév közül választhatnak. Kiválasztunk egy gyermeket, aki a játéktér közepére állva feldobja a labdát és mond egy virágnevet. Azok a gyerekek, akik ezt a virágnevet választották, igyekeznek gyorsan elkapni a lepottyanó labdát. Akinek sikerül elkapnia, úgymond kidobhat a menekülő társai közül egyvalakit, így ő lesz a következő dobó.

 

Virág-mozgás: A felnőtt és a gyerekek választanak 5 virágnevet. Azt is megbeszélik, hogy melyik virágnévhez milyen mozgást kapcsolnak pl.: csettintés, tapsolás, dobbantás, forgás, combütögetés. A gyerekek ezután körbefutkároznak és amikor az óvónő/szülő kimond egy virágnevet, akkor megállnak és a hozzá kapcsolódó mozgást végzik.

 

Virágszínező: A felnőtt rajzol minden gyermeknek 6 db virágot. Ezután színkockával dob, és a gyerekeknek olyan színűre kell kiszínezniük az első virágot. Nehezíteni is lehet a játékot azzal, hogy a felnőtt azt is megmondja, hányadik virágot kell kiszínezni.

 

Szedjünk virágcsokrot: A felnőtt virágneveket mond, a gyerekek pedig mindig hangosan kiáltják, hogy annak a virágnak milyen a színe. Ha egy virág több színből áll, akkor fel kell sorolni az összes alkotó színt.

 

Kedves tavaszi mese, a virágokról és a tavaszi illatokról:

Sam McBratney meséjéből: Találd ki, mennyire szeretlek

 

Versikék, mondókák:

Itt-ott látsz még hóruhát, s már nyílik a hóvirág.
Csoda fehér, egyszerű, szárra nőtt kis csengettyű.
Mit csilingel? Mit csörög? Búcsúzót a tél fölött.

 

(Káldi János: Hóvirág)

Ibolya meg tulipán, gyönyörű szép valahány.
A kis ibolya illatos, a tulipán csodálatos.
Aludj ingó-bingó, piciny virágbimbó.
Majd felkelt a hajnal, fülemüle dallal.

Kék ibolya, hóvirág, csupa tavasz a világ.
Keresek virágot, pirosat, fehéret, bokrétába kötöm, s odaadom néked.

 

(Forrás: Lukács J-Ferencz É. – Kerek egy esztendő c. könyve)