Játssz offline játékokat a barátaiddal interneten keresztül

Játssz offline játékokat a barátaiddal interneten keresztül


Kedves Gyerekek!

Lassan vége a digitális tanrendnek és a tanévnek. Nagyon fontos azonban, hogy ne szakadjatok el a barátaitoktól. Szerencsére ebben az internet tud nektek segíteni, mert a különböző videobeszélgetést biztosító felületeken keresztül nem csak hallhatjátok, láthatjátok is egymást. Az is lehet, hogy számítógépes játékokat már régóta játszatok együtt a barátaitokkal úgy, hogy a játék folyamán chateltek.

Mivel most a tanulás is számítógépen keresztül zajlik, jó lenne, ha megpróbálnátok minél kevesebb számítógépes játékot játszani, ezért adunk pár tippet, milyen hagyományos játékokat játszhattok a videochat segítségével.

A Torpedó játékban eleve mindenki csak a saját pályáit láthatja, így nem gond, hogy nem egy légtérben vagytok. A játék szabályait az alábbi linken megtaláljátok, ha nem ismertétek eddig: https://hu.wikipedia.org/wiki/Torped%C3%B3_(j%C3%A1t%C3%A9k)

A hagyományos táblás játékok (pl. malom, amőba) szintén mind nagyon egyszerűen játszhatók videochates formában. Kockás papíron meg tudjátok rajzolni a pályákat, táblákat. Ha nincsenek otthon bábuitok, akkor babszemekkel vagy cukorkával helyettesíthetitek. Annyi a különbség az eredetihez képest, hogy vagy mindketten megrajzoljátok a pályákat és egyszerre mozgatjátok a társatok bábuit is (így mindkettőtök jobban látja a játék állását, így ezt a megoldást javasoljuk inkább), vagy egyikőtök mozgatja a bábukat, a másik fél pedig a képernyőn követi az állást. Ilyen papíron megrajzolható táblás játékokra az alábbi linkeken találhattok ötleteket.

https://www.jatektan.hu/jatektan/____2012_006/pap12.pdf

https://hu.wikipedia.org/wiki/Malom_(j%C3%A1t%C3%A9k)

Ha van mindkettőtöknek UNO típusú kártyapaklitok, akkor tudtok UNO-t is játszani úgy, hogy mindenki a saját paklijából oszt magának, és onnan is húz.

Az eddig leírtaknak megfelelően sakkozni is lehet együtt, ha van mindkettőtöknek sakktáblája, de bármilyen más társasjátékot is kipróbálhattok akár úgy is, hogy egyikőtöknél van a tábla, ő lép, a másikótok pedig csak irányítja, hogy mit lépjen.

 

Szerző: Dr. Osváth Viola gyermekklinikai és mentálhigiénés szakpszichológus