Javasolt mozgásprogramok szülők számára gyermekeik mozgásfejlesztésre kül- és beltérre egyaránt – 14-16 éves korosztály számára

A gyermekeknél ekkorra már meghatározó tényezőként jelennek meg a serdülőkori változások. A lányoknál és a fiúknál a testalkati és a testösszetételi változások is tapasztalhatók, amelyek a mozgástevékenységüket meghatározzák. Mozgásfejlődésüket tekintve a térbeli tájékozódó képesség továbbra is jól fejleszthető képesség. Ezt a képességet a koordinációs létra gyakorlatokkal, az alacsony bóják használatával végzett szlalom futásokkal, szökdelésekkel, ugrásokkal is lehet fejleszteni. Ezekkel az eszközökkel a lakásban és az udvaron, a kertben is lehet dolgozni.

https://youtu.be/v3Im6QL-RKk

Meg lehet kezdeni a ritmusra másolt mozgás után a saját magunk által alkotott mozgástevékenységet a ritmusképesség további fejlesztéséhez (zenére végrehajtott gyakorlatok a szobában vagy az udvaron is). Mint ahogy ez a következő videóban látható.

https://youtu.be/oqRVsL1ZP1Y

https://youtu.be/8dC3W3gPw9Q

A mozgásösszekapcsolás és átállítódás a jellemző még erre a korosztályra. Az alapvető 4 és 8 ütemű gimnasztikai gyakorlatok végrehajtása is segíti e képesség fejlődését.

A kondicionális képességek fejlődését továbbra is a saját testsúlyos, jól kivitelezett gyakorlatok végrehajtása jellemezze.

https://youtu.be/hGOYxik3oeE

https://youtu.be/jyWyBern6q4

Az erő, a gyorsaság és az állóképesség fejlesztésében továbbra is a saját testsúlyos gyakorlatok javasoltak, de fokozatosan lehet a külső ellenállásokat növelni például medicinlabdával, kézisúlyzóval. De fontos, hogy csak hibátlan mozgáskivitelezés mellett használják. Vagyis, tudjon szabályosan guggolni, emelni, mellső fekvőtámaszban karhajlítást-nyújtást végrehajtani, támaszhelyzetben lenni.

https://youtu.be/4HPfAok9if4

https://youtu.be/hN0NwcXn5DY

https://youtu.be/Yb_dC-8TNMg

A labdajátékok technikája már speciálisabban megjelenik ebben a korosztályban. Labdarúgás, kosárlabda, röplabda, kézilabda. A labdás ügyességfejlesztő játékok elengedhetetlenek a fejlesztés területén.

https://youtu.be/7ZtBfAMgrt0

https://youtu.be/zks42FzFiOU

A számítógépek, okostelefonok segítségével a videómegosztókon számtalan edzésmódszer és annak gyakorlatai megtekinthetők.

 

Szerző: Dorka Péter testnevelés szakos középiskolai tanár

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/