A kerékpár tavaszi felkészítése

Beköszöntött a jó idő. Ideje elővenni a gondosan eltett kerékpárokat, és újra kiszabadulni velük a természetbe. De miért is olyan jó  kerékpározni?

 1. Környezetkímélő.
 2. Nem kell tölteni, tankolni.
 3. Játszi könnyedséggel meg lehet tartani az ajánlott távolságot a javasolt járványügyi előírások szerint.
 4. Nem kell a sok esetben tömött buszokon, metrókon, vonatokon zötykölődni.
 5. Nem utolsósorban, önfeledt szórakozás és egészséges sport.

Amikor előkerülnek a bringák, érdemes és ajánlott alaposan átvizsgálni azokat. Így lesz igazán biztonságos a közlekedés.

A legtöbb kerékpárokat forgalmazó üzletben vállalnak teljes körű kerékpár átvizsgálást, illetve javítást. Forduljunk bizalommal az ott dolgozókhoz, hiszen sok esetben ők maguk is rendszeres kerékpározók, akik szakemberként és magánemberként is szívesen adnak tanácsot.

Azonban, ha van hozzá érzékünk, magunk is nekiállhatunk a feladatnak! Sőt, bevonhatjuk a gyermekeinket is a szerelésbe, átvizsgálásba, egy igazi apa-gyerek program lehet!

Vegyük is sorra, hogy a kerékpár mely részeit, alkatrészeit kell mindenképpen átnézni használat előtt:

 • Gumi

A gumik oldalsó felületeit és futó felületét is át kell nézni, mivel a rajta kialakult repedések miatt veszélyessé válnak, durrdefekthez vezethetnek. A teljes átvizsgáláshoz a gumi belsők ellenőrzése is hozzátartozik.

 • Felnik

A felnik rongálódását, sérülését egyszerű kavicsfelverődések is okozhatják, de a fékhasználatból eredő kopást is ellenőrizni kell, azaz, a felnik fékfelületeinek állapotát.

 • Küllők

Bár ezt sokan mellőzik, a küllők feszességének ellenőrzésére is fordítsunk figyelmet.

 • Agyak

Mivel a kerékpár legdrágább alkatrészéről van szó, ne hagyjuk ki ennek ellenőrzését. A biztonság érdekében ezt javasolt szakemberrel elvégeztetni!

 • Fékek

A fékpofák állapotának, kopottságának ellenőrzése elsődleges.

 • Villa

A kerékpár ezen részére terhelődik a testsúly legnagyobb része. Vizsgálni kell, hogy kopott, deformált-e. Teleszkópos bicaj esetén különösen nagy figyelmet kell szentelni ezen alkatrész karbantartására.

 • Kormánycsapágy

A csapágy nem szorulhat, nem fordulhat darabosan, sőt, kotyogó hangot sem adhat. Bármelyik „tünet” esetén javítás szükséges.

 • Váz

A váz a kerékpár tartószerkezete, ezért nem lehet sem repedt, sem deformált állapotban. Ilyen esetekben mindenképpen szakszerű átvizsgálást, javítást igényel.

 • Hajtómű

Javítás szükséges, amennyiben repedés, deformálás tapasztalható. Szükséges a csavarok meghúzása is.

 • Fogaskeréksor és a hátsó váltó

Ennél az alkatrésznél igazán nagy gondot az jelenthet, ha oldalirányban kotyog. Ilyen esetben javasolt szakszervízbe vinni, mert az otthoni javítás szinte kivitelezhetetlen.

 • Lánc

A legfontosabb ellenőrizni, hogy a láncszemek ne szoruljanak össze.

 

További tanácsok, még részletesebb leírás az egyes alkatrészek átnézéséről, átvizsgálásáról és a sajátkezűleg történő javításról, az alábbi cikkben olvasható: https://divany.hu/eletem/2014/04/03/a_nagy_tavaszi_ellenorzes_es_karbantartas

 

Cikk forrás: https://divany.hu/eletem/2014/04/03/a_nagy_tavaszi_ellenorzes_es_karbantartas

Kiemelt kép forrása: www.pixabay.com