Készítsünk házilag hangszert, háztartási eszközökből

Ha kezdők vagyunk, akkor érdemes egyszerűbb ritmushangszert választani. Ilyenek például a dobok, csörgők. De könnyedén készíthetünk fúvós hangszert is.

Csörgőkészítés:

1. variáció:

Eszközlista: két marék rizs, egy kimosott és kiszárított fél literes flakon.

Elkészítés: Beletöltjük a flakonba a rizst és már kész is a csörgőnk.

2. variáció:

Eszközlista: fél marék rizs, Kindertojás belső műanyag kapszulája

Elkészítés: Beletesszük a kapszulába a rizst és máris kész a csörgőnk.

Ha nem találunk otthon flakont vagy Kindertojás kapszulát, bármilyen kisebb dobozka is megfelel a célnak. Például üres vitaminos doboz vagy üres kézfertőtlenítő flakon.

Ütős hangszer készítése:

Dob

Eszközlista: kiürült, kimosott, nagyobb konzerv dobozok több méretben, fakanál, kisebb textil (kb. 15 cm x 15 cm-es darab), spárga.

Elkészítés: A fakanál keverős végét bebugyoláljuk a textildarabbal és a madzaggal ráerősítjük. Így egy dobverőre hasonlító ütőt kapunk. A konzervdobozokat nyitott szájukkal lefelé letesszük az asztalra. Mérettől függően más-más hangot fognak kiadni.

Fúvós hangszerek:

Zizegős duda

Eszközlista: papírtörlő guriga, olló, cellux, sütőpapír

A guriga egyik végét befedjük a sütőpapír egy darabjával és ráragasztjuk celluxszal. Fontos, hogy a ragasztó csak a henger, palást részét érintse, hiszen így marad a sütőpapír zizegős. A guriga lepapírozott szélétől 5-6 cm távolságra fúrjunk egy lyukat. Ezt az olló szétnyitott hegyével könnyedén meg tudjuk csinálni, ha körbe-körbe forgatjuk. Figyeljünk arra, hogy ne hirtelen akarjuk kifúrni, mert akkor átszalad az olló a papíron és megvághatjuk vagy megszúrhatjuk magunkat.

Az elkészített hangszerekkel kísérhetjük a már kész zenéket vagy a családdal is énekelhetünk valamit, és mellé kiegészítésnek lehet csörögni, zörögni, dobolni.

 

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/