Kirándulás a Mátra kapujába – Gyöngyös

Kirándulás a Mátra kapujába – Gyöngyös


A Mátra kapujában egy szép napsütötte síkságon terül el a közel 700 éves város, Gyöngyös. A Budapesttől 75 km-re lévő település számtalan látnivalóval büszkélkedik, érdemes meglátogatni, mielőtt kirándulunk egyet a Mátrában.

 

Látnivalók a teljesség igénye nélkül

MTM Mátra Múzeuma

Az Orczy-kastélyban található múzeum Magyarország egyik legérdekesebb kiállítóhelye, amit a gyerekekkel érkezőknek egyenesen „kötelező” meglátogatni, de a felnőttek is jól fognak itt szórakozni. A kastélyt Orczy Lőrinc építtette 1770-ben. Többször átalakították, végül 1826-ban készült el a ma is látható klasszicista formája. A hajdani Orczy vadászkastély parkjának kerítését faragott kőoroszlánok díszítik, amelyekről a hiedelem azt tartja, hogy amikor meghallják a déli harangszót, elmennek ebédelni. Ez legenda, de az igaznak bizonyult, hogy a kastély kerítése puskacsövekből készült.

A kastélyban kapott helyet a múzeum fő látnivalója, a Brúnó névre keresztelt gyapjas mamut csontváza. A múzeum jelképének számító ősmaradványt 1949-ben találták Mátraderecskén, és hazánk legépebben fennmaradt mamutcsontváza.

A jégkorszak kiemelkedő óriása biztos nem fázott, vastag kétrétegű bunda és jelentős zsírréteg védte a hidegtől. Ha nem talált megfelelő mennyiségű (napi 200 kg) lédús fűfélét, akkor tekintélyes, 5 méteres agyarával túrt ki magának táplálékot a hó alól. A mamutok, csakúgy, mint ma élő rokonaik az elefántok, nőstények által vezetett, ún. matriarchális családokban éltek. A rangidős tapasztalt vezér-anyák kerülték a veszélyes helyeket, helyzeteket, ezért lehet, hogy a feltárt mamut maradványok többsége, így a Mátra Múzeum büszkesége is hím.

A kastély csodaszép parkjában találjuk Magyarország legnagyobb, mintegy 430 centiméteres törzskerületű, törökmogyoró fáját. A 2 hektáros, arborétumszerű kastélykertben egy kis fa hídon megközelíthető szigetecske is van, a tavat aranyhalak és békák népesítik be.

A múzeum másik épületében, a modern Természettudományi Pavilonban egy 15 méteres épített kocsánytalan tölgy áll, amely összeköti a háromszintes kiállítás emeleteit, bemutatva a gyökérszint, a cserjeszint, végül a lombkoronaszint állat- és növényvilágát. A legfelső szinten egy működő méhkaptár is helyet kapott, amelyből ki tudnak repülni az épületből a méhek. A pavilonban található a növénykertként és élőállat-bemutatóként működő, kétszintes Pálmaház, amely trópusi, szubtrópusi területeket igéz, különleges kétéltűekkel, hüllőkkel, ízeltlábúakkal, halakkal és növényekkel. A pavilonban a gyerekek figyelme órákig leköthető, a látogatást tervezzük hosszabbra a kicsikkel.

A gyerekcsoportok számtalan múzeumi órán is részt vehetnek, amelyek közül különösen népszerű a képzeletbeli kirándulásra invitáló „Mesél az erdő” vagy az egzotikus hobbiállatokat (ausztrál levelibékát, leopárdgekkót, sisakos kaméleont) bemutató „Békakaland” című foglalkozás. A múzeumi órákra előzetes bejelentkezés szükséges telefonon (06/37 505-530/101, 119 vagy 116, 06/20 370- 4690) vagy e-mailben (fodor.rozalia@nhmus.hu).

https://matramuzeum.nhmus.hu/

A fotóért és az információkért köszönet Székely Ágnes, múzeumpedagógusnak (MTM Mátra Múzeuma).

Mátravasút

A múzeumtól alig 100 m-rel feljebb, a vasútállomás irányában találjuk a Mátravasút végállomását. Az erdei kisvasút két vonalon szállítja az utasokat, összesen 18 km-es szakaszon, Gyöngyös-Szalajkaház, illetve Gyöngyös-Mátrafüred között.

A Gyöngyös-Mátrafüred vonal 22 perces útja során gyönyörű a kilátás a város és a Mátra bércei irányába. Mátrafüred számos kirándulóút kiindulópontja, és itt található a Harkály Ház, amely interaktív kiállítás keretében mutatja be többek között az éjszakai és a földalatti Mátra élővilágát. A másik fővonal a Gyöngyös-Szalajkaház útvonal, amely egy patak folyását követve izgalmas vonalvezetéssel kanyarog. A végállomása a Szalajka-ház hamisítatlan erdei környezetben, csörgedező patak partján található. A ház környezetében vadbemutató, forrás és tanösvény is látható.

Harkály ház
https://www.bnpi.hu/hu/reszletek/harkaly-haz-gyongyos-matrafured

A kisvasút menetrendje letölthető innen:
https://www.kisvasut.hu/view_cikk.php?id=3615&rfa=8

 

Gyöngyösi állatkert

A kis alapterületű, de folyamatosan fejlődő, magánkézben lévő gyerekbarát állatkertben több mint 90 állatfaj (oroszlán, szibéria tigris, puma, vidra, mosómedve, szurikáta, gyűrűsfarkú maki stb.) látogatható. A zárt állatház mellett különösen népszerű az állatsimogató és a Tanulmány-zoo foglalkozás, amely keretében a gyermekek szakvezető segítségével tanulhatják meg a felelős állattartás alapvető szabályait, megismerkedhetnek az állatkerti gondozók munkájával, illetve az állatkertben élő – általuk kiválasztott állat – jellemzőivel, megjelenésével és életmódjával. Bizonyos állatokat oktatás keretében testközelből is megcsodálhatnak, ezzel is fokozva a gyermekek élménygazdag tanítását. A programra előzetes bejelentkezés szükséges telefonon (06/37 503-035, 06/20 655-1456).

https://gyongyos-zoo.hu/