Költöző madaraink: a gólya és a fecske

Költöző madaraink: a gólya és a fecske

Tavasszal a jó idővel visszatérnek hazánkba költöző madaraink. Közülük a legismertebbek a gólya és a fecske. Hazatérve szorgos madaraink elfoglalják és kijavítják fészkeiket, majd felkészülnek a költési időszakra és fiókáik érkezésére. Beszélgessünk gyermekeikkel a népi kultúránkban is számos alkalommal megjelenő, jellegzetes kinézetű madarainkról, amelyeket a gyermekek is jól ismernek, mindeközben dalolhatunk, mondókázhatunk és játékos feladatokkal is színesíthetjük a téma feldolgozását: inspiráció gyanánt összegyűjtöttünk néhányat:

 

Mondókák, versikék:

Megjöttek már a kis fecskék: Itthon vagyunk – csicseregték.

Földre szálltak, vízre szálltak, kis fészkükre rátaláltak.

 

Villás farkú kisfecske, kell-e apró legyecske?

Megérett a cseresznye, nem kell nekem legyecske.

 

Fészek vár a fecskepárra, többen lesznek már a nyárra.

 

Fecske, fecske, gyere csak, röpködnek a bogarak.

 

Gólyát láttunk, szaladjunk, nehogy lusták maradjunk!

 

Volt nekem egy kalapom, elvitte a gólya,

ott hullámzik most a tavon rongyos maradéka.

Gólya, gólya, hazaszállj, fél lábon ne álldogálj!

(Forrás: Lukács J-Ferencz É. – Kerek egy esztendő c. könyve)

 

Gólya bácsi, gólya ének:


Játékok 


 

Gólyalábas játék:

Álljunk körbe, középen álljon a dobó, aki felváltva dobálja a labdát a gyerekeknek. Ha valaki nem tudja elkapni, vagy elejti, addig álljon fél lábon, amíg egyszer sikerül elkapnia a labdát. Ha a dobó vét, cseréljen helyet azzal, akinek dobta a labdát.

 

Két gyermek egymásnak háttal, a karjait összekulcsolva álljon. Egyikük előrehajolva óvatosan emelje fel a társát és közben tegye fel neki a lenti kérdéseket. Ha a társa rossz választ ad, akkor a kérdező óvatosan „rázza meg”, jelezve, hogy vége tért a játék.

A kérdések és válaszok:

  • Mit látsz?
  • Gólyát.
  • Mit eszik?
  • Békát.
  • Hányat?
  • Ötöt.

Ha jó választ ad a gyermek, akkor annyiszor rázza meg finoman a társát a hátán a kérdező, amennyi számot mondott.

 

Fészekrakó:

A gyerekek egy előre kijelölt játéktéren párnával a kezükben szaladgálnak, majd egy előre megbeszélt jelre üljenek rá a párnájukra, mint egy fészekre. Az a legügyesebb, aki elsőként ül nyugodtan a fészkén.

 

Fecskék és legyek:

A gyermekek csoportjának az egyik fele fecske, a másik fele pedig legyecske lesz. A legyecskék zümmögve szálljanak a fecskék felé, akik megpróbálják őket elkapni. Akit elkapnak a fecskék, azok maguk is fecskévé válnak, ekkor már abbahagyják a zümmögést. A játék addig tart, amíg el nem kapnak minden legyecskét.

 

Papírgólya készítése otthon

A képen látható gólyák elkészíthetőek otthon is, mindössze néhány eszköz és alapanyag szükséges hozzá. A hivatkozott honlapon részletesebb leírás található arról, hogyan is alkossuk meg.

Forrás:https://szinesotletek.blog.hu/2016/03/06/tavaszvaras_keszitsunk_golyat