Kössünk virágcsokrot!

Ebben a csodás időben nyílnak a kertben, a réten a színpompás növények. A sok-sok illatos vadvirág csalogatja a gyerekeket a szabadba. Egy-egy séta vagy kirándulás alkalmával szedhetünk is belőlük, amelyekből csokrot köthetünk vagy koszorút is készíthetünk.

Mindenki tudja a sárgaszínben tündöklő gyermekláncfűről vagy közismertebb nevén kutyatejről, hogy látványos virágkoszorú fonható belőle. Az edenkert.hu oldalán részletes leírást kapunk a koszorú elkészítésének lépéseiről, a link ITT található.

Csokrot kötni nem csak a réten lehet, hanem bárhol, ahol kedvünk támad. Ebben segít a következő játék, melyhez nincs szükségünk semmi másra, csak a képzeletünkre és a memóriánkra.

A játék menete a következő:

A gyerekeket leültetjük egy körbe, majd eldöntjük, hogy kinek fogunk csokrot kötni. Ezt követően elkezdjük mondani az alábbi mondókát:

  • Kötök „Panni” csokrába nárciszt. – A csokrot jelképesen átnyújtjuk a mellettünk ülőnek, aki szintén tesz a csokorhoz egy szál virágot.
  • Kötök Panni csokrába nárciszt és gyöngyvirágot.
  • Kötök Panni csokrába nárciszt, gyöngyvirágot és margarétát.
  • …………………

A játék addig folytatódik, amíg a gyerekek közül valaki el nem téveszti a felsorolást. Aki tévesztett, az átnyújtja a csokrot „Panninak”, majd a játék mellőle folytatódik tovább.

(Forrás: Tappancs ovi: Pedagógus kiadás, XIII. évfolyam 3. szám)

 

A virágokról számos költemény is született az irodalomban, Sarkady Sándor dallamos, óvodások számára is könnyen tanulható versét hoztuk most el a témában.

Vers:

Gólyahír

Mi szél hozott, kis futár?

Nem szél hozott, napsugár.

Kedves gazdád ki lehet?

Fűnevelő kikelet.

S mi a jó hír, aranyom?

Sárgulhat a kalapom!

Jó a hír, jó a hír.

Isten hozott gólyahír!

/Sarkady Sándor/

 

Kiemelt kép és cikken belüli kép forrása: https://pixabay.com/