Közös elcsendesedés a családban

Kedves Szülők!

A napok nagyon gyorsan telnek a gyermekekkel való tanlás és munka mellett. Mindenhonnan halljuk, hogy fontos sokat mozogni a gyerekekkel, és ez tényleg így is van, a jókedvű, felszabadult játékokra is nagy szükség van. Fontos azonban arra is odafigyelni, hogy időnként elcsendesedjünk, lelassuljunk, befelé is figyeljünk.

Általában a nap végére érdemes beiktatni olyan programpontot, amely az elcsendesedésről szól. Ennek nagyon sokféle módja lehet.

A legegyszerűbb az, amikor összeül a család, és mindenki mesél valamit a napjából, ami fontos volt számára, amiért hálás, hogy megtörtént aznap. (Ha hívő család vagyunk, akkor össze lehet kötni ezt egy hálaadó imával.) Gondolhatunk ilyenkor azokra a szeretteinkre is, akikkel most nem tudunk közvetlenül találkozni. Akár mesélhetünk róluk történeteket, amelyekre szívesen emlékszünk.

Lehet közös relaxációval zárni a napot. Az interneten számos olyan zenével kísért relaxáció található, amely gyermekeknek is élvezetes lehet. Válasszunk olyat, amelyik 2-3 percnél nem hosszabb, és nem bonyolult a szövege. Mindenkinek más stílus felel meg, úgyhogy érdemes közösen böngészni a széles felhozatalban, hogy olyat találjunk, amelyik a család miden tagjának tetszik.

A klasszikus esti mese olvasás is az elcsendesedés egy formája lehet, melyet a gyermekek nagyon szeretnek. Fontos, hogy a tévében nézett mese nem alkalmas erre, mert az nem lecsendesíti, hanem felpörgeti a gyermekek idegrendszerét.

 

Szerző: Dr. Osváth Viola gyermekklinikai és mentálhigiénés szakpszichológus

Kiemelt kép forrása:  https://pixabay.com/