Kreatív Kalauz – Kézműves technikák érthetően


Az Erzsébet-táborokban nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek élményalapú fejlesztésére, interaktív tudományos, ismeretfejlesztő, zenei, mozgásos és szórakoztató programok várják a táborozó gyermekeket.

A színes és változatos tábori foglalkozások egyike a kézművesség. A táborozók kreativitásának fejlesztése fontos része a szakmai szellemiségünknek. A kép és tárgyalkotás által fejlődik a gyermekek szem és kéz koordinációja, az apró alkatrészek kiválogatása, összeszerelése, a különböző formák és textúrák jó hatással vannak a finommotoros és taktilis érzékszervek összehangolására. A kézimunka segíti a koncentrációt, a tervezési feladatok pedig élénkítik a képzeletet, erősítik a problémamegoldó képességet.  

Szeretnénk, ha a kézművesség, a kreatív pillanatok a táborokon kívül, az év minden napján a gyermekek és a családok életének része lehetne, ezért a következő hetekben bemutatunk néhány otthon is elkészíthető, egyszerű, mégis látványos technikát és eszközt, melyekkel a vidám perceken túl, dekoratív és használható alkotásokat hozhatunk létre.

A cikkekben érhető, egyszerű, de részletes magyarázatokkal, követhető lépésekben ismertetjük az anyagok használatát, így bárki kipróbálhatja azokat otthonában.

Első írásunkban a decoupage (ejtsd: dekupázs) technikával fogunk megismerkedni, amit amennyire bonyolultan leírni, annyira könnyű elkészíteni.