Különbségek – azonosságok

Különbségek – azonosságok


A gyerekek fejlődése során, a környezetük megismerésében nagyon fontos a különbségek és az azonosságok felismerése, érzékelése. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány játékos feladatot. Megjelennek bennük a színek, a formák, a minták és az alakzatok, ezek között kereshetjük a párhuzamokat, azonosságokat, különbségeket. Ezek által fejleszthetjük a gyerekek megfigyelőképességét, színfelismerésüket, vizuális látásmódjukat és formaérzékelésüket is.

1. A következő mondókát úgy játszhatjuk el, mint egy kiszámolót. A végén, akire a számolás jut, megmondja, hogy visel-e olyan színt magán, amely a mondókában szerepel. Ha helyesen válaszol, ő lehet az új kiszámoló. Bármilyen színt mondhatunk a mondókában.

„Egy utcában volt egy bolt.
Egy utcában volt egy bolt,
Abban mindenféle volt,
Toll, penna, papíros.
Neked milyen színű most?
Azt is mondd meg Te is most!
Neked van-e pirosod?
Azt is mondd meg Te is most!” 


(Forrás: Tappancs ovi: Pedagógus kiadás, XVI. évfolyam 5. szám)

 

2. Az alábbi foglalkoztató lapon az egyforma mintájú pillangókat kellene megkeresni, amennyiben van lehetőség a nyomtatásra, akkor az ugyanolyan lepkék, azonos színűre kiszínezhetőek.

(Forrás: Mini Manó Pedagógus kiadás, XV. évfolyam 5. szám)

 

3. A következő két kép között 8 különbség található, melyeket meg kell keresni. Ehhez nagyon figyelmesen meg kell vizsgálni mind a két képet és felfedezni az elrejtett különbségeket. Nyomtatást követően (ha erre van lehetőség) ez a kép is kiszínezhető.

(Forrás: Mini Manó gyermekmagazin, IV. évfolyam, 4. szám)