A kutyák szőrős gyerekek, avagy kutyával a járvány idején

A kutyák szőrős gyerekek, avagy kutyával a járvány idején


Embert próbáló időszakot élünk, különös nehéz most szülőként helytállni: gondoskodni a családról, a háztartásról, ellátni a gyerekeket, tanulni és játszani velük, elvégezni a munkánkat és persze felelős gazdiként gondoskodni a család kedvencéről is.

#neaggódj

Fontos, hogy csak megbízható forrásból származó, tudományosan alátámasztott bejegyzésekből és hírekből tájékozódj, ne higgy a pletykáknak! Az egyik ilyen álhír szerint a kisállatok fertőzőek lehetnek, így távol kell tartanunk magunkat tőlük. A Magyar Állatorvosi Kamara 2020. március 17-én kelt hivatalos tájékoztatója szerint: „A mai tudományos tények és ismeretek szerint a hazánkban általánosan háziállatként tartott állatfajok (beleértve természetesen a kutyákat és a macskákat is) nem terjesztik aktív módon az emberek járványos koronavírusos megbetegedését kiváltó kórokozót. Az emberi megbetegedések nem a háziállatainktól származnak és fordítva, a mai ismeretek szerint ez az emberi megbetegedést kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatainkat.”

#maradjotthon

Te is segíthetsz megfékezni a járványt, ha betartod az egészségügyi javaslatokat, iránymutatásokat, és csak a legszükségesebb dolgokért mozdulsz ki a lakásból, ide tartozik a lakásban tartott kutyák rendszeres sétáltatása is. A 2020. március 28. napjától érvényes kijárási korlátozást szabályozó rendelet – 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet – engedélyezi a háziállat közterületi sétáltatását, az állatorvosi rendelő vagy az állatkórház látogatását. Mire kell odafigyelned?

  • Egyedül, vagy azon családtagjaiddal mozdulj ki, akikkel amúgy is egy háztartásban élsz. A kutyasétáltatást kösd össze a gyerekek szabad levegőn tartózkodásával!
  • Ne a séta idejét redukáld, hanem az emberek számát, akivel találkozol! Kerüld a népszerű kutyás helyeket (Budapesten pl. a Hajógyári-sziget, Normafa), a kutyafuttatót is csak akkor használd, ha más nem tartózkodik ott. Ha séta közben mégis összefutsz valakivel, kerüld a fizikai kontaktust, te és a kutyusod is tartsa a 2 méter távolságot.
  • Ne engedd meg senkinek, hogy megsimogassa a kutyádat!
  • Ne feledkezz meg kutyád kullancsok, bolhák elleni védelméről, és aktuális oltásairól sem! Az állatorvost azonban csak előre egyeztetett időpontban keresd fel, és a személyes kontaktusok csökkentése érdekében a rendelőbe csak szájmaszkban és csak a kisállat leadása idejére lépj be.
  • Séta után alaposan moss kezet, fertőtlenítsd le a telefonodat, kulcsodat stb. és langyos szappanos vízzel vagy a háziállatok részére kifejlesztett törlőkendővel töröld át kutyusod szőrét és tappancsát. Vigyázat, az emberi kézfertőtlenítő, a takarításhoz használt nedves törlőkendő használat tilos a kutyák tisztításához!

#napirend

Különítsd el a munkaidőt és a „kutyaidőt”!  Kutyáink rendkívüli alkalmazkodóképességgel lettek megáldva, így alvásuk idejét is napi rutinunkhoz fogják igazítani, így akár a nap felét is alvással tölthetik, míg a gyerekek tanulnak és te dolgozol. „Kutyaidőben” játszatok benti játékokat (például rejtsd el kedvenc plüssjátékát és kerestesd meg vele), vagy taníts neki trükköket.

#segíts

Ha a környezetedben van olyan idős ember vagy egészségügyben dolgozó szomszédod, akinek kutyája van, ajánld fel, hogy megsétáltatod a kutyust. Maradj otthon, de szükség esetén segíts!

 

Képek forrása:
https://pixabay.com/