Legyél kreatív! Ünnepi alkotások – karácsonyfadísz hungarocellgömbből

Hozzávalók:

 • 8cm-es hungarocellgömb
 • decoupage ragasztó
 • karácsonyi szalvéta
 • selyemszalag
 • ragasztó
 • akrilfesték
 • laposecset
 • díszítő ecset
 • vizestálka
 • olló

     

hungarocellgömb

 

Előkészületek

A gömböket vegyes technikával fogjuk elkészíteni. Fontos, hogy először tervezzük meg a mintát. Dolgozhatunk az egész felületen is decoupage technikával, ebben az esetben nem szükséges festéket használnunk, de ha csak egy sávban, vagy csak bizonyos részeket szeretnénk szalvétával bevonni a díszünket, akkor az üresen maradt területeket érdemes lefesteni.

Most egy olyan gömböt fogunk elkészíteni, aminek a középső részén lesz a szalvéta mintája, a két felső területet pedig lefestjük.

 1. Lépés

Mérjük le a sávot amire a szalvéta mintáját szeretnénk tenni, ami egy 3-4 cm-es terült legyen, vagy ahogy a minta kiadja. Ceruzával be is rajzolhatjuk 2-3 helyen, hogy pontosak legyünk.

Tipp: Válasszunk olyan szalvétát, amin sor- vagy apró minta található (pl.: pöttyös, csillagos, fák egymás mellett, norvég minta stb.)

 1. Lépés

Mérjük ki és vágjuk ki a szalvétából a választott mintát és szedjük le az alsóbb rétegeit, mert nekünk csak a legvékonyabb, színes részre lesz szükségünk.

 1. Lépés

Kenjük le egy vékony réteg decoupage ragasztóval a kijelölt sávot a gömbön, és óvatosan kezdjük el a szalvétát rásimítani a kezünkkel. Lépésről lépésre haladjunk, mert így minden levegőbuborékot ki tudunk simítani alóla.

 1. Lépés

Hagyjuk kicsit száradni a szalvétás részt, majd az üresen maradt felületeket fessük le a kiválasztott festékkel. Legyünk óvatosak, vigyázzunk, hogy a szalvétát ne érje festék. Ha lefestettük mindkét oldalt, hagyjuk megszáradni a festéket.

 1. Lépés

A teljesen megszáradt gömb egész felületét kenjük át még egy réteg decoupage ragasztóval és az így kezelt felületet is száradásig pihentessük.

A decoupage technikáról még részletesebben a Kreatív Kalauz 1. részében olvashatunk.

 1. Lépés

Egy ceruza hegyével szúrjuk ki a gömb tetejét annyira, hogy egy selyemszalagból készített akasztó csomós végét bele tudjuk dugni. Nyomjunk ragasztót a résbe és így helyezzük bele a szalagot, majd tartsuk egy kicsit amíg megköt. Ha kész, még díszíthetjük selyemszalagból készített masnival a gömb tetejét, vagy húzhatunk rá egy gyöngyszemet is, de akár már így is feltehetjük a fára.

További ötletek

A gömböket csillámporral is díszíthetjük, ha beragasztózzuk a felületét, vagy csillámos festéket is használhatunk. Festhetünk kézzel is mintákat rá, de akár hópasztával, aranyfestékkel és dekormatricákkal is feldobhatjuk őket. Számos inspirációs képet találhatunk az interneten, használjuk a fantáziánkat és nézzünk mindig körül otthon, mit tudunk felhasználni az alkotás során.

 

Képek forrása: canva.com