Legyél kreatív! Ünnepi alkotások – Gyertyadíszítés szalvétatechnikával

Hozzávalók:

  • natúr fehér tömbgyertya
  • viaszfesték
  • speciális gyertya decoupage ragasztó
    / vagy egy fém kanál és egy másik gyertya
  • ecset
  • vizestálka

 

Kétféle technikát fogunk most bemutatni, amivel gyertyát tudunk díszíteni. Az egyik egyszerű festés, erre a célra használható viasztoll, a másik pedig a sokszínű decoupage technika.

Festés

A gyertyára elképzelt mintát óvatosan, a viasztoll segítségével felfestjük. Ha színezni is szeretnénk, érdemes először a kontúrvonalakat felvinni, hagyni megszáradni, majd a viasztollból kis mennyiséget egy tálra vagy papírlapra kinyomni és vékonyan, ecsettel felvinni a belső színt. Ha ez is megszáradt, készen is van az egyedi gyertyánk.

Decoupage

  1. Lépés

Ha összetettebb mintákat szeretnénk, de a festés nem az erősségünk, gyertyán is alkalmazhatjuk a decoupage technikát, de kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk. Válasszuk ki a mintát, ne ollóval, hanem kézzel, óvatosan tépjük ki a szalvétából, szedjük le a rétegeket, hogy csak a legfelső színes maradjon. Ezt a kis vékony szalvétadarabot helyezzük el a gyertyán.

  1. Lépés

Használjük a gyertya decoupage ragasztót úgy mint a hagyományosat, vagy gyújtsunk meg egy másik gyertyát, és a láng felett melegítsünk meg egy kanalat. Ezt mindig felnőtt csinálja, és biztonsági okokból egy kisebb darab papírtörlőt is tekerhetünk a kanál aljára, nehogy túlmelegedjen és megégesse a kezünket. A cél, hogy annyira átmelegedjen a kanál, hogy „mini vasalóként” funkcionáljon.

  1. Lépés

A mintát a gyertyára a felmelegített kanállal vasaljuk rá úgy, hogy megolvasztva a gyertya legfelső rétegét tulajdonképpen beleragasztjuk. Készen is vagyunk, így nincs szükség decoupage ragasztóra a művelethez.

 

Képek forrása: canva.com