Mozgásos Erzsébet Táborok

Mozgásos Erzsébet Táborok

Az Erzsébet Táborok színes programpalettájának egyik legkiemelkedőbb témája, a sport, a különféle mozgásformák. A balatoni ottalvós táborokban évről évre egyre több sportos foglalkozáson vehetnek részt a vakációzók. Egy-egy turnus során a klasszikus csapatsportok – úgy, mint a strandfoci, kosárlabda, kézilabda – elmaradhatatlan elemei a hétnek, mindezek mellett az evezős sportok közül a sárkányhajózást is kipróbálhatják a táborozók. Ugyanakkor számos olyan különleges sport és sportszer is rendelkezésre áll, mint a teqball vagy a pétanque. A kalandparkok is változatos akadályokkal mozgatják meg a gyerekeket. De ne feledkezzünk meg a hagyományőrző programokról sem, mint a tánc, hiszen jó hangulatú táncházban sajátíthatják el a népi tánc lépéseit a vakációzók vagy a hagyományos magyar szablyavívást is megismerhetik a gyerekek. A könnyedebb mozgás szerelemesei sem unatkozhatnak, hiszen a darts, asztalitenisz vagy épp a csocsó is kipróbálható. A sok-sok mozgásforma a sorversenyeken is előrétbe kerül, így a lelkes táborozók összemérhetik erősségüket a Zánkathlon vagy a tábori olimpia alkalmával is.

.

NYÁRIDÉZŐ – BARÁTOK KÖZT MOZGÁSBAN ÓCSÁN, AVAGY A NAPKÖZIBEN IS NÉPSZERŰEK A SPORTOS PROGRAMOK – 2020

Az Erzsébet Táborok rendszerében megvalósuló nyári táborokban kiemelten fontos az egészséges életmód, a sport, a mozgás tematika megjelenése a programtervekben. 2020 nyarán is rendkívül kreatív módon mozgatták át a vakációzó diákokat a heti programokat összeállító iskolák, intézmények, szerveztek a Napközi Erzsébet-táborokban. Voltak lovagi témájú sorversenyek, divatos mozgásformákat próbálhattak ki a gyerekek, népszerű táncos videójátékokkal múlathatták az időt. Többféle táncműfaj is képviseltette magát a táborokban, volt, ahol hip-hop órákat vettek a diákok, de volt, ahol a hagyományok kaptak főszerepet és különböző népi táncokat gyakorolhattak. Méltán mondható, talán nem volt olyan sportág, amit valamely Napközi Erzsébet-táborban ne próbáltak volna ki a gyerekek.

Az ócsai Napközi Erzsébet-tábor pedagógusait a népszerű televíziós sportverseny ihlette, és egy Exatlon pályát építettek a gyermekeknek, ezt teljesítve mérethették össze ügyességüket.

.

NYÁRIDÉZŐ – PÉLDAKÉP PROGRAM A BALATONI TÁBOROKBAN – 2018

A tábori Példakép program keretében a gyermekek hétről hétre olyan sportolókkal találkozhattak, akiknek kiemelkedő teljesítménye példaértékű és motiváló lehetett számukra: a 2018-as balatoni Élménytáborok első hetében Knoch Viktor rövidpályás gyorskorcsolyázó látogatott Zánkára, aki annak az 5000 méteres váltónak volt a tagja, amely téli olimpiák történetében először nyert aranyérmet Magyarországnak. Fonyódligeten Burján Csaba volt az első hét példaképe, aki szintén ennek a gyorskorcsolya-váltónak tagjaként lett olimpiai bajnok. A második turnus táborozói a kajak-kenu világ kiemelkedő alakjaival tölthettek el egy délutánt. Zánkán Kozmann György, Fonyódligeten pedig Storcz Botond társaságában sárkányhajózhattak a gyerekek más közös programok mellett. A harmadik héten Földházi Zsófia öttusázó Zánkán, Vajda Attila kenus pedig Fonyódligeten sportolt és játszott együtt a gyerekekkel. A negyedik héten Zánkán a férfi kézilabda kiemelkedő alakja, Nagy László, Fonyódligeten pedig Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakos látogatta meg a táborozókat. Az ötödik turnusban résztvevő gyerekek Zánkán Hadfi Dániel cselgáncsozóval, Fonyódligeten Imre Géza párbajtőrözővel ismerkedhettek meg. A hatodik turnusban táborozó gyermekek július 26-án Zánkán Kasza Róbert világ és Európa- bajnok öttusázó társaságában tölthettek el egy délutánt. Fonyódligeten pedig Szabó Gabriella többszörös olimpiai bajnok kajakozóval találkozhattak, de Cseh László magyar bajnok úszóval, Lisztes Krisztián 49-szeres magyar válogatott labdarúgóval, Torghelle Sándorral, Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar gátfutóval, és Kovács Katalinnal is együtt játszhattak, sportolhattak, beszélgethettek a gyerekek.